Το καλοκαίρι και οι διακοπές επηρεάζουν θετικά την ερωτική μας ζωή. Η χαλαρότητα της εποχής όμως δεν θα πρέπει να επηρεάζει την προσοχή μας στο ασφαλές σεξ, ώστε να μην μας βρει το φθινόπωρο με σοβαρές… παρενέργειες.

Η χαλαρή διάθεση και η αλλαγή των συνηθειών είναι οι δυο από τις κυριότερες αιτίες που ευθύνονται για τα μικροπροβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες το καλοκαίρι –ή που διαπιστώνουν μετά τις διακοπές. Ωστόσο, η ενημέρωση και η πρόληψη είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε πως η χαλάρωση ερωτικές στιγμές δεν θα μας αφήσουν δυσάρεστες αναμνήσεις.

Οι πιο συχνές καλοκαιρινές ενοχλήσεις

Μετά το καλοκαίρι –ή και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών – αυξάνονται τα περιστατικά γυναικολογικών μολύνσεων όπως είναι οι μυκητιάσεις, η κολπίτιδα κ.λπ. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, οι αλλαγές στους κανόνες υγιεινής κατά τη διάρκεια των διακοπών, ένας καινούργιος ερωτικός σύντροφος, η επαφή με την άμμο και τη θάλασσα, ο ιδρώτας και η ζέστη, είναι οι πιο συχνοί λόγοι, για τους οποίους παρατηρείται αύξηση των γυναικολογικών και των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων το καλοκαίρι.

Tip: Ένας καλός τρόπος προστασίας από τις συνηθισμένες αυτές μολύνσεις είναι να αποφεύγετε την επαφή με την υγρή άμμο, χρησιμοποιώντας πάντα ψάθα και πετσέτα.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος προφύλαξης

Η χρήση του προφυλακτικού είναι απαραίτητη σε κάθε ερωτική επαφή, αφού δεν προφυλάσσει μόνο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και από πολύ σοβαρά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που κάποιες θα ειδοποιήσουν αμέσως με συμπτώματα και άλλες όχι. Οι μυκητιάσεις, αν και πολύ συχνές δεν είναι πάντα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αντίθετα, τα χλαμύδια και τα μυκοπλάσματα αποτελούν συχνές λοιμώξεις, οι οποίες δεν έχουν έντονα συμπτώματα και μπορεί να περνούν απαρατήρητα για πολύ καιρό.  Επιπλέον, το προφυλακτικό προστατεύει και τους δύο συντρόφους από τον ιό των κονδυλωμάτων, ο οποίος υπάρχει στο γεννητικό σύστημα μεγάλου ποσοστού νέων ανθρώπων και μπορεί να δημιουργήσει στη γυναίκα σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Αν προσθέσουμε και άλλους σεξουαλικώς μεταδιδόμενους ιούς, όπως του έρπητα των γεννητικών οργάνων της ηπατίτιδας και του AIDS που μπορεί να μεταδοθούν με κάθε μορφή σεξουαλικής επαφής αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η σταθερή χρήση προφυλακτικού.