Home / Πρώτες Βοήθειες / Πρώτες βοήθειες: πνιγμός από τροφή
Πρώτες βοήθειες: πνιγμός από τροφή

Πρώτες βοήθειες: πνιγμός από τροφή

Ο πνιγμός από κάποια τροφή ή ένα ξένο σώμα που φράσει τους αεραγωγούς μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή και χρειάζεται άμεση αντίδραση. Και επειδή ο άνθρωπος που πνίγεται, είτε είναι ενήλικος είτε παιδί, πολλές φορές δεν μπορεί να μιλήσει χρειάζεται να αξιολογήσουμε ορισμένα συμπτώματα και κατόπιν να περάσουμε στη δράση.

Συμπτώματα που παρουσιάζει ο άνθρωπος που πνίγεται εξαιτίας φραξίματος στους αεραγωγούς:

• Αδυναμία να μιλήσει ή να βγάλει κάποιο ήχο.
• Έντονη δυσκολία στην αναπνοή.
• Πιάνει με το χέρι του τον λαιμό του.
• Υπάρχει κυάνωση (το δέρμα του γίνεται μπλε).
• Ακολουθεί απώλεια των αισθήσεων.

Οι πρώτες βοήθειες που σώζουν τη ζωή

Αν ο ενήλικας ή το παιδί που πνίγεται έχει τις αισθήσεις του:

– Τοποθετούμε τον πάσχοντα σε θέση ώστε το κεφάλι του να είναι πιο κάτω από τον κορμό του, με σκυμμένο το κεφάλι προς τα μπρος ή στα γόνατά μας αν είναι παιδί.
– Με την παλάμη μας δίνουμε πέντε γρήγορα και δυνατά κτυπήματα στη πλάτη του πάσχοντος ανάμεσα από τις ωμοπλάτες.
– Ελέγχουμε εάν το αντικείμενο που προκάλεσε την απόφραξη έφθασε στο στόμα. Εάν όχι προχωρούμε σε πέντε πιέσεις με τα χέρια σας στο πάνω μέρος της κοιλιάς του πάσχοντα.
– Για να γίνει ο χειρισμός αυτός στεκόμαστε πίσω από τον πάσχοντα, αγκαλιάζουμε με τα χέρια τον κορμό του, ενώνουμε τα χέρια μας μπροστά στην κοιλιά του και πιέζουμε με δύναμη το πάνω τμήμα της κοιλιάς ανάμεσα από τα πλευρά και με φορά από κάτω προς τα πάνω.

Αν ο πάσχων έχει χάσει τις αισθήσεις του:

Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα, γονατίζουμε πάνω του στο ύψος των μηρών, ενώνουμε τα χέρια μας με τεντωμένους αγκώνες και πιέζουμε με δύναμη στο πάνω μέρος της κοιλιάς ανάμεσα από τα πλευρά. Επαναλαμβάνουμε την κίνηση πέντε φορές.

3 σωτήρια tips:

• Δεν προσπαθούμε να απομακρύνουμε με το χέρι μας την τροφή που προκάλεσε την πνιγμονή παρά κάνουμε τους χειρισμούς που αναφέραμε.
• Εάν ανοίξουν οι αεροφόροι οδοί και η αναπνοή ή η καρδιακή λειτουργία του πάσχοντος δεν έχει επανέλθει θα χρειαστεί να κάνουμε τεχνητή αναπνοή με ή χωρίς καρδιακές μαλάξεις, ανάλογα με την περίπτωση.
• Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε περίπτωση να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.

Πηγή: capitalhealth.gr

Διαβάστε επίσης

Τι προσέχουμε με τον καύσωνα για να έχουμε την υγεία μας. Χρήσιμες οδηγίες για ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου

Τι προσέχουμε με τον καύσωνα για να έχουμε την υγεία μας. Χρήσιμες οδηγίες για ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου

του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας κατά τη διάρκεια …