Διατροφή

Βανίλιες, φρούτο με μεγάλη διατροφική αξία, για την καρδιά, το έντερο, την αντιγήρανση

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Οι βανίλιες είναι πολύ αγαπημένο φρούτο των παιδιών αλλά και των μεγαλύτερων γιατί έχουν γλυκό χυμό και πολύ ωραίο άρωμα.

Η βανίλια είναι ποικιλία του γένους Προύμνη (Prunus domestica) και ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae).    Η Προύμνη που σήμερα μας φέρει από τους πιο νόστιμους καρπούς, τοποθετείται στα αρχαιότερα χρόνια με ηλικία 2000 ετών τουλάχιστον και είναι δέντρα που ευδοκιμούν εύκολα σε διάφορα χώματα και κλίματα.

Είναι χυμώδεις καρποί με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, έχουν γλυκιά γεύση και εξαιρετικό άρωμα. Οι βανίλιες είναι διαθέσιμες προς κατανάλωση από τα τέλη άνοιξης και συγκεκριμένα από τον Μάιο. Η ποικιλία Αντζελίνο είναι διαδεδομένη με υψηλή παραγωγικότητα και ωριμάζει γύρω στον Σεπτέμβριο.

Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, και περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες µε αποτέλεσµα να συµβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.  Επιπλέον περιέχουν φλαβονοειδή που έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Γενικά επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως τα φρούτα που ανήκουν στο χρωματικό φάσμα του μωβ έως σκούρο κόκκινο, είναι πάρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά κι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Θερμιδική Αξία: 5 μέτριες βανίλιες 92 kcal ή τα 100 γραµµάρια βανίλιας µας παρέχουν 46 θερµίδες.

Κατάλληλα για μαρμελάδα, κομπόστα αλλά και χυμό. Πλένουμε, καθαρίζουμε τις βανίλιες και πολτοποιούμε το φρούτο στο μούλτι.

Συνταγή για μαρμελάδα
Βάζουμε τα πολτοποιημένες βανίλιες και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Ανα διαστήματα ανακατεύουμε και αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στη επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση και αποσύρουμε απο τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Συνίσταται ως συστατικό στα smoothie που πίνουμε το πρωί ή μαζί με γιαούρτι.
Μπορείς να τα φτιάξεις κομπόστα ή μαρμελάδα αλλά να τα πίνεις και σαν χυμό για την αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies