Categories: Υγεία

Gadget ανιχνεύει εάν το κρέας είναι φρέσκο ή κατάλληλο για μαγείρεμα

Διαστημική τεχνογνωσία στη διάθεση των καταναλωτών. Οι ερευνητές της China Aerospace Science and Industry Corp, του μεγαλύτερου κατασκευαστή πυραύλων στη χώρα, χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία τους στο σχεδιασμό και την παραγωγή ενός gadget που προορίζεται για νοικοκυριά, αλλά και για την αγορά τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα China Daily. Ο μικρός «αισθητήρας φρεσκάδας» όπως το αποκαλούν οι προγραμματιστές του Ινστιτούτου Ραδιομετρίας και Μετρήσεων του Πεκίνου, είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που ανιχνεύει τη φρεσκάδα του κρέατος που πρόκειται να αγοράσει ή να μαγειρέψει ο καταναλωτής. Βασίζεται σε τεχνολογίες αισθητήρων και μετρήσεων που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό καιρό στους πυραύλους και στον διαστημικό εξοπλισμό, αναφέρει η εφημερίδα.
« Εχει την ικανότητα να δείξει εάν το κρέας είναι φρέσκο ή όχι και τόσο, εάν πρέπει να μαγειρευθεί καλά, ή εάν έχει ήδη αλλοιωθεί» εξηγεί ο Νίου Γιε, μηχανικός στο Ινστιτούτο και υπεύθυνος για την κατασκευή του προϊόντος. Ειδικότερα ο χρήστης ανοίγει μία εφαρμογή στο κινητό του, στη συνέχεια τοποθετεί τη συσκευή πολύ κοντά στο κρέας για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ο «αισθητήρας φρεσκάδας» συνδέεται με το κινητό μέσω Bluetooth. Ανιχνεύει και μετρά την παρουσία αμμωνίας και πτητικών οργανικών ενώσεων για τον προσδιορισμό της βακτηριολογικής δραστηριότητας σε άψητο κρέας. Στη συνέχεια αναλύει τα αποτελέσματα για να κρίνει τη φρεσκάδα του κρέατος και εμφανίζει την ετυμηγορία στο τηλέφωνο.
Το gadget μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους κρέας – χοιρινό, βοδινό, αρνίσιο, κοτόπουλο ακόμα και ψάρι. Η πρώτη έκδοση της συσκευής έχει ποσοστό ακρίβειας 80 με 90%, ενώ περαιτέρω αναβαθμίσεις στο υλικό και στην εφαρμογή θα αυξήσουν αυτό το ποσοστό. Σήμερα, οι καταναλωτές κρίνουν τη φρεσκάδα του κρέατος από τη μυρωδιά και την εμφάνιση. Ωστόσο επιτήδειοι έμποροι πάντα βρίσκουν τρόπο να ξεγελάσουν τον καταναλωτή. Το προϊόν θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους καταναλωτές που αγοράζουν κρέας από πωλητές χωρίς άδεια, κοινή πρακτική στις αγροτικές περιοχές της Κίνας, και σε εκείνους που ξεχνούν να βάλουν το νωπό κρέας στο ψυγείο μόλις το αγοράσουν ή που θέλουν να μαγειρέψουν ένα κομμάτι που βρίσκεται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο «αισθητήρας φρεσκάδας» είναι η πρώτη συσκευή αυτού του είδους που κατασκευάσθηκε από κινέζους επιστήμονες, αν και υπάρχουν πολλά παρόμοια προϊόντα διαθέσιμα στις ξένες αγορές. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να διοχετευθεί μαζικά στην αγορά της Κίνας.

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies