Διατροφή

Η δίαιτα της διαίσθησης -Η νέα διατροφή για όσους μισούν να μετρούν θερμίδες και να ακούν όλο «μη»

Σε αυτή τη διάιτα δεν υπάρχει καταμέτρηση θερμίδων, ούτε απαγορευμένες τροφές. Η δίαιτα της διαίσθησης (intuitive eating) είναι η διατροφή που βασίζεται στο ένστικτο.

Οσο το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερες διαίτες θα βγουν στην επιφάνεια. Ωστόσο είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν ολοένα συχνότερα κόπωση με την ιδέα μιας νέας δίαιτας.

Μπορούμε να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι τι θα τρώμε και παράλληλα να χάσουμε το επιθυμητό βάρος; Πώς μπορούμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές;

Μία νέα θεωρία από τις ΗΠΑ, η διατροφή με βάση τη διαίσθηση υποστηρίζει ότι μπορούμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.

Η ιδέα του intuitive eating βασίζεται στον έλεγχο του εαυτού μας ως προτεραιότητα για την επιτυχή απώλεια βάρους.

Προτείνει να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, καθώς και να τρώμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε εκείνη τη στιγμή. 

Και όταν λέμε να ακούμε το σώμα μας εννοούμε να δίνουμε προσοχή σε τρία πράγματα: πείνα, όρεξη, κορεσμό. 

Οι διατροφολόγοι που υποστηρίζουν τη δίαιτα της διαίσθησης απορρίπτουν την κλασική δίαιτα με τους αυστηρούς κανόνες και τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι οι υδατάνθρακες στις περισσότερες διαίτες.

Εστιάζουν πολύ περισσότερο σε μια εξατομικευμένη προσέγγιση της καθημερινής διατροφής με βάση ένα μοναδικό κανόνα: το σώμα του καθενός γνωρίζει από μόνο του τι είναι καλύτερο, αλλά και τι ακριβώς χρειάζεται.

Μπορεί το διατροφικό αυτό πλάνο να σας ακούγεται περίεργο, διότι είμαστε ελεύθεροι να τρώμε ό,τι θέλουμε και άρα εύλογα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να αδυνατίσουμε;

Η φιλοδοξία όμως αυτής της δίαιτας είναι ότι σύντομα θα υπάρξει διαχωρισμός των τροφών που μετά την κατανάλωσή τους θα μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα ή άσχημα.

Ενα γλυκό για παράδειγμα θα μας δώσει στην αρχή πρόσκαιρη ικανοποίηση και στη συνέχεια πολλές τύψεις και διάφορα άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Ενα όμως υγιεινό σνακ, υψηλό σε θρεπτικότητα και χαμηλό σε θερμίδες θα μας δώσει περισσότερα θετικά συναισθήματα και θα το προτιμήσουμε την επόμενη φορά που θελήσουμε κάτι γλυκό.

Τα συναισθήματα λοιπόν που μας προκαλούν διάφορες τροφές θα μας αλλάξουν την στάση που έχουμε στο φαγητό και στις επιλογές μας.

Σημαντικό ρόλο, επομένως έχει η οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε το φαγητό στην καθημερινότητά μας. Η διατροφή με βάση τη διαίσθηση δεν ακολουθεί συγκεκριμένο πρότυπο, αλλά θέτει ως ισχυρή προϋπόθεση τη συνειδητή κατηγοριοποίηση των τροφίμων ανάλογα με τα συναισθήματα που μας προκαλούν.

Πολλοί διατροφολόγοι εκτιμούν ότι η ενστικτώδης ή διαισθητική προσέγγιση στο φαγητό είναι και η πιο αποτελεσματική.

Και αυτό γιατί όταν λες σε έναν άνθρωπο «μην φας αυτό» ή «δεν πρέπει να τρως αυτό», τόσο πιο δύσκολο ή απίθανο είναι να τηρήσει μια δίαιτα.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies