Ειδήσεις

Δικαιούνται επίδομα θέσης και όσοι παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Αυξήσεις- έστω και μικρές- στα χρήματα που λαμβάνουν κάθε μήνα θα πρέπει να δουν οι προϊστάμενοι των τμημάτων της Ιατρικής και Νοσηλευτικής υπηρεσίας των νοσοκομείων, στους οποίους το καλοκαίρι του 2015 περικόπηκε το επίδομα θέσης που λάμβαναν, επειδή έπαιρναν και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Το Συμβούλιο Επικρατείας, σε μια πιλοτική δίκη, το αποτέλεσμα της οποίας αφορά μεγαλύτερο μέρος εργαζομένων από τους 15 που είχαν προσφύγει αποφάσισε ότι δεν μπορούν να λαμβάνουν μικρότερο ποσό ως επίδομα θέσης από ό,τι οι υπόλοιποι προϊστάμενοι άλλων τμημάτων ακόμη κι αν εισπράττουν επιπλέον και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.  Ουσιαστικά η απόφαση οδηγεί στην εξίσωση των επιδομάτων θέσης ευθύνης για όλους τους προϊσταμένους του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν προσφύγει διευθυντές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που κατείχαν θέση ευθύνης από 1.1.2016 έως 30.6.2016 στον “Ευαγγελισμό” και έπαιρναν επίδομα 250 ευρώ μηνιαίως ενώ οι προϊστάμενοι τμημάτων της Διοικητικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου λάμβαναν 290 ευρώ. Η μείωση είχε αποφασιστεί με τον μνημονιακό νόμο 4354/2015.
Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν την άνιση συμπεριφορά που αντιμετώπιζαν (παρά τις αντιξοότητες κάτω από τις οποίες δούλευαν) σε σχέση με τους προϊσταμένους τμημάτων της διοικητικής υπηρεσίας του δημοσίου: “…η συγκεκριμένη μείωση αντίκειται στην αρχή της ισότητας που κατοχυρώνεται με το άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος, δεδομένου ότι η εξαίρεση των προϊσταμένων τμημάτων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων… δεν παρίσταται δικαιολογημένη, ενόψει και των αναφερόμενων στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού, κατά την οποία το σύστημα αμοιβών που θεσπίζεται υπόκειται μεταξύ άλλων στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, που κατοχυρώνονται με τη μισθολογική εξέλιξη, ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου, καθώς και με την προσωπική του απόδοση, δηλαδή την προσωπική του αξία και ικανότητα, που αποτιμάται για κάθε πρόσωπο με ίσους όρους, σε συνάρτηση με το επίπεδο θέσης ευθύνης  που κατέχει, τις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας, την άσκηση των αρμοδιοτήτων και την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας στην οποία ανήκει..”, αναφέρεται στο σκεπτικό της υπ. αριθμ. 874/2018 απόφασης.
Σημειώνουν επίσης  ότι η καταβολή μειωμένου επιδόματος θέσης ευθύνης “δεν δικαιολογείται ούτε από το ότι οι προϊστάμενοι τμημάτων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων λαμβάνουν… επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, διότι αφενός  μεν το επίδομα αυτό καταβάλλεται για άλλη αιτία από το επίδομα θέσης ευθύνης, αφετέρου δε το εν λόγω επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν καταβάλλεται μόνο στους υπηρετούντες στη Νοσηλευτική Υπηρεσία των νοσοκομείων αλλά και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ως άνω νόμου, χωρίς να εξαιρούνται, άλλωστε,  από την καταβολή του όσοι λαμβάνουν λόγω της θέσης τους και επίδομα θέσης ευθύνης κατά το άρθρο 16 του ίδιου νόμου…”.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies