Home / Διατροφή / Αυτά τα 8 εξωτικά φρούτα της ελληνικής αγοράς είναι όπλα για δυνατό οργανισμό
Αυτά τα 8 εξωτικά φρούτα της ελληνικής αγοράς είναι όπλα για δυνατό οργανισμό

Αυτά τα 8 εξωτικά φρούτα της ελληνικής αγοράς είναι όπλα για δυνατό οργανισμό

Η φύση μας παρέχει ένα «οπλοστάσιο» για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και δυνατό σώμα.

Το να είσαι και να παραμένεις υγιής μπορεί να είναι πιο εύκολο και απλό από ό,τι νομίζεις. Χρειάζεται απλώς να αλλάξεις ορισμένες από τις καθημερινές συνήθειές σου: να σταματήσεις να τρέφεσαι με ό,τι επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου και δεν ωφελεί πραγματικά τον οργανισμό σου.

Η φύση μας δίνει υπέροχες επιλογές: τα αγαθά της είναι γεμάτα πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Γεύση, αρώματα και πολύτιμες ιδιότητες: τα εξωτικά φρούτα –που τα περισσότερα από αυτά ήδη γεύεστε σε κοκτέιλ- είναι «ασπίδα» για τον οργανισμό μας.

1) Παπάγια

Όπως λέμε… δεντροπέπονο! Σας ακούγεται περίεργο; Η παπάγια είναι καρπός δέντρου, όπως και ο ανανάς. Έχει γλυκιά γεύση και ελκυστικό έντονο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Διαθέτει ευεργετικές, διουρητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέρει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και αποδίδει λίγες θερμίδες. Χάρη στην παπαΐνη βοηθά στη σωστή απορρόφηση των πρωτεϊνών από το έντερο και καταπολεμά μορφές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Διατροφικά παρουσιάζει ενδιαφέρον χάρη στο πλούσιο οπλοστάσιοβιταμινών A, B και C που θωρακίζουν τον οργανισμό και στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και είναι καλός σύμμαχος στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας, ενώ συχνά τη συναντάμε σε προϊόντα ομορφιάς και μάσκες περιποίησης που καταπολεμούν την ακμή και τις δερματικές μολύνσεις.

2) Καρύδα (Coconut)

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη cocos που στα ισπανικά σημαίνει «χαμογελαστό πρόσωπο», αφού οι τρύπες πάνω στο φρούτο θυμίζουν τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπινου προσώπου.

Εξωτικά αρωματική και μοναδικά ωφέλιμη για την υγεία μας η καρύδα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Η δημοφιλία της αυξήθηκε τα τελευταία, κυρίως, χρόνια, με αφορμή τα πολλά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την εξωτερική μας εμφάνιση.

Έχει αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Το γάλα, το λάδι, όπως και το νερό της χρησιμοποιούνται εκτός από την μαγειρική και στην Κοσμετολογία.

Η σάρκα της καρύδας περιέχει χρήσιμα μέταλλα, όπως χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχει φυλλικό οξύ. Ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη και πυριδοξίνη.

3) Pitaya (Πιταχάγια) ή Dragon fruit

Είναι γνωστή για το ξεχωριστό έντονο φούξια χρώμα της και το ιδιαίτερο σχήμα της. Η φλούδα της θυμίζει δέρμα δράκου, αποδίδοντάς της το δεύτερο όνομά της, Φρούτο του Δράκου.

Το εσωτερικό της θυμίζει ακτινίδιο αν και η σάρκα είναι λευκή.

Η γεύση της είναι υπόγλυκη και μοιάζει με του πεπονιού, ενώ σπανιότερα τη συναντάμε με κίτρινο δέρμα και ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση. Ένας τρόπος για να αναδειχθούν η γεύση και το άρωμά της είναι η προσθήκη μικρής ποσότητας χυμού lime.

Καλλιεργείται κυρίως στην κεντρική και νότια Αμερική. Έχει λιγότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και είναι κατάλληλη για δυσκοιλιότητα,ενώ βοηθάει στην απώλεια βάρους.

4) Passion fruit

Το γνωστό σε όλους μας Φρούτο του Πάθους, έχει εντυπωσιακή ιστορία. Οφείλουν την ονομασία τους σε Ισπανούς ιεραποστόλους που πίστευαν ότι τα μέρη του ανθού του φυτού συμβόλιζαν πολλές χριστιανικές πεποιθήσεις. Ο καρπός του είτε τρώγεται, είτε γίνεται χυμός που συχνά προστίθεται σε άλλους χυμούς φρούτων ως ενισχυτικό αρώματος. Περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, νιασίνη (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νάτριο. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν τους μυς και το νευρικό σύστημα να παραμείνουν υγιή ενώ διατηρούν τα επίπεδα της ενέργειας σταθερά.

Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή που το σώμα μετατρέπει σε αντιοξειδωτική βιταμίνη A, η οποία έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία κατά πολεμάει τους ιούς και τα βακτήρια. Επιπλέον, περιέχει πολλές φυτικές ίνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς. Οι φυσικές χημικές ουσίες του Φρούτου του Πάθους χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τον έλεγχο των σπασμών και τη θεραπεία του άσθματος. Η σύγχρονη επιστήμη έχει παρατηρήσει ότι τα εκχυλίσματα φρούτων του πάθους μπορεί να εξαλείψουν τον καρκίνο των κυττάρων στην ανάπτυξή του.

5) Rambutan

Σαφώς, είναι ένα μάλλον παράξενο, εξωτικό φρούτο που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά. Ξεχωρίζει για το στρογγυλό σχήμα του με τις πολλές μακριές τριχούλες που το κάνουν να μοιάζει με αχινό. Το μέγεθός του δεν διαφέρει πολύ από αυτό του κάστανου και έχει εθιστικό άρωμα σαν καλό κρασί!

Είναι κόκκινο εξωτερικά και λευκό εσωτερικά, με χυμώδη σάρκα και γλυκιά γεύση. Μεταξύ άλλων, είναι καλή πηγή σιδήρου, υποστηρίζει την υγεία των οστών και βοηθά στην απώλεια βάρους. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη. Λέγεται ότι θεραπεύει τη δυσεντερία και τη διάρροια αποτελεσματικά.

Η γλυκιά του γεύση το καθιστά ιδανικό ως πρώτη ύλη στη ζαχαροπλαστική.

6) Καραμπόλα ή Star fruit

Συχνά τη συναντάμε και ως star fruit, λόγω του σχήματος αστεριού που έχει όταν κοπεί σε φέτες. Καλλιεργείται κυρίως στην Ινδονησία, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Η γεύση της μοιάζει με του αχλαδιού, με λίγη παραπάνω γλύκα. Μπορεί να καταναλωθεί ωμή ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που, λόγω του σχήματός της, αποτελεί δημοφιλές διακοσμητικό σε τούρτες και τάρτες με φρούτα. Από την άλλη, οι bartenders τη λατρεύουν, επειδή είναι ζουμερή και δροσιστική, με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, που την κάνει ιδανική για cocktails χυμών και φρουτώδη σφηνάκια με ή χωρίς αλκοόλ!

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες την κάνει ιδανικό για κατανάλωση χωρίς ενοχές σε περιόδους δίαιτας.

Περιέχει σημαντική ποσότητα των αντιοξειδωτικών, βιταμινών Α και C, με οφέλη για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος, των οστών και των βλεννογόνων και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου και ενεργοποιεί τον σχηματισμό φυσικού κολλαγόνου από τον οργανισμό που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της νεανικής όψης του δέρματος και την ανάπλαση των αρθρώσεων.

7) Μάνγκο

Το «φρούτο της Ινδίας», όπως ονομάζεται μερικές φορές, έχει γλυκόξινη γεύση. Πρόκειται για μια πλούσια πηγή του αντιοξειδωτικού Β-καροτενίου, η κατανάλωση του οποίου λειτουργεί σαν «ασπίδα» ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Είναι, επίσης, πλούσιο σε λυκοπένιο που είναι απαραίτητο για τηνπροστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων. Η διατροφική αξία του μάνγκο είναι τόσο υψηλή που με ένα και μόνο την ημέρα, ο οργανισμός μας καλύπτει σχεδόν τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του σε βιταμίνη C και Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Το μάνγκο ανήκει στους σύνθετους υδατάνθρακες που είναι το Α και το Ω στην προσπάθεια να διατηρήσουμε το ιδανικό βάρος.

Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην τόνωση του μεταβολισμού, συνεπώς και στην απώλεια του περιττού λίπους.

Τέλος, η κατανάλωση και χρήση του ως μάσκα έχει πολλαπλά οφέλη για το δέρμα. Είναι κατάλληλο για άτομα που υποφέρουν από ακμή μια και καθαρίζει τους φραγμένους πόρους, διατηρώντας το δέρμα απαλό και λαμπερό.

8) Αβοκάντο

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το συνηθισμένο μεν αλλά μη εξαιρετέο αβοκάντο, που έχει κατακλύσει την ελληνική αγορά ως το πλέον δημοφιλές εξωτικό φρούτο.

Ο καρπός του αβοκάντο είναι γεμάτος με πάνω από 20 σημαντικές για τον οργανισμό βιταμίνες, κυρίως από τα συμπλέγματα των K, C, B, και E καθώς και πληθώρα ιχνοστοιχείων. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β5 (παντοθενικό οξύ), μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και περιέχει δύο φορές περισσότερο κάλιο από την αγαπημένη όλων μπανάνα.

Είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχουν πρωτεΐνη, ενώ νοστιμίζει τα φαγητά αντικαθιστώντας επάξια το βούτυρο χάρη στην κρεμώδη υφή του, προσθέτοντας στη γεύση και αυξάνοντας το «βαθμό» υγείας των πιάτων.

Υποστηρίζει τη διαδικασία της πέψης και τη λειτουργία του εντέρου, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύει την καρδιακή λειτουργία, βοηθά στην επανόρθωση των μαλλιών, ενυδατώνει και ανανεώνει την επιδερμίδα καταπολεμώντας τις ρυτίδες.

Διαβάστε επίσης

Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα αποτελούν ιδανική καλοκαιρινή τροφή και μάς δροσίζουν.  Κάποια από αυτά, ωστόσο, έχουν περισσότερη …