Διατροφή

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία και γιατί πρέπει να την αποφύγουμε

Νέες τάσεις στις δίαιτες εμφανίζονται συνεχώς τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε διάφορα έντυπα διατροφής.

Μια από αυτές, που είναι πολύ δημοφιλής τελευταία, είναι η διαλείπουσα ή διακοπτόμενη νηστεία. 

Τι είναι αυτό το νέο είδος δίαιτας και πόσο καλή και αποτελεσματική μπορεί να είναι; Ακόμη, είναι ασφαλής για την υγεία και το σώμα μας;

Η διαλείπουσα νηστεία είναι μια τακτική περίοδος νηστείας που ακολουθείται από μια περίοδο κανονικής κατανάλωσης τροφής. Η διάρκεια και η συχνότητα των περιόδων νηστείας ποικίλουν, καθώς εξαρτώνται από το πρόγραμμα που ακολουθούμε. Κάποιες μέθοδοι περιλαμβάνουν νηστεία μέχρι το μεσημέρι κάθε μέρα, άλλες για 24 ώρες, 1 ή 2 φορές την εβδομάδα ενώ άλλες περιλαμβάνουν ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα.

Η όλη ιδέα είναι ότι με το να περιορίζουμε τη πρόσληψη των θερμίδων σποραδικά και όχι κάθε δεύτερη μέρα, θα χάσουμε βάρος ενώ τρώμε αυτά που πραγματικά θέλουμε. Υποστηρικτές της δίαιτας λένε ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, τις λοιμώξεις, την αρτηριακή πίεση καθώς και το ρίσκο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Ίσως να ακούγεται τρομακτική, το ότι δηλαδή πρέπει να απέχουμε από το φαγητό για κάποιο χρονικό διάστημα. Όμως, γιατροί εμφανίζονται υπέρ αυτής της δίαιτας, φυσικά, πάντα με την επίβλεψη ειδικού. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι διαφωνούν.

«Αν και η διαλείπουσα νηστεία είναι πολύ δημοφιλής τελευταία, δεν εγκρίνω τις περιοριστικές της αρχές. Απομακρύνει τους ανθρώπους από τα φυσικά αισθήματα της πείνας και της πληρότητας, με το να τους λέει πότε να φάνε», αναφέρει η διατροφολόγος Melissa Kelly.

Είναι, όμως, τελικά ασφαλής αυτού του είδους η δίαιτα;

Πρώτα απ’ όλα, η διαλείπουσα νηστεία πρέπει να επιχειρείται μόνο υπό την αυστηρή επίβλεψη κάποιου ειδικού γιατρού. Αν και έχουν εκπονηθεί πολλές έρευνες για τη δίαιτα αυτή, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το αν είναι ασφαλής μακροπρόθεσμα (σε ένα χρόνο ή περισσότερο).

Η καλύτερη επιλογή είναι να ακολουθούμε διατροφές που είναι δοκιμασμένες και κατάλληλες για εμάς και τον οργανισμό μας και να μην πειραματιζόμαστε με επικίνδυνα trends που εμφανίζονται στο διαδίκτυο.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies