Ειδήσεις

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διαγνώσεις παθήσεων των ματιών και των πνευμόνων

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και τεχνικές μηχανικής μάθησης, Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα που μπορεί να κάνει με ταχύτητα και ακρίβεια διαγνώσεις τόσο των παθήσεων των ματιών όσο και της πνευμονίας.
Η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο αναγνωρίζει δύο από τις πιο κοινές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς του ματιού (την εκφύλιση και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας), αλλά αξιολογεί και τη σοβαρότητά τους. Επίσης, αναλύει ακτινογραφίες παιδιών και μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στη βακτηριακή και στην ιογενή πνευμονία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Κανγκ Ζανγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Cell”.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι οι δύο συχνότερες αιτίες μη αναστρέψιμης τύφλωσης, αλλά και οι δύο παθήσεις είναι θεραπεύσιμες, αν διαγνωσθούν έγκαιρα, κάτι που απαιτεί την παρουσία εξειδικευμένου οφθαλμιάτρου. Αντίθετα, όπως είπε ο Ζανγκ, «το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο, ιδίως στις επαρχιακές περιοχές, πράγμα σημαντικό σε μέρη όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική, όπου υπάρχουν σχετικά λίγοι γιατροί».
 Το νέο «έξυπνο» σύστημα, που αποτελεί ένα «συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο» και χρησιμοποιεί επίσης την τεχνική της «μεταβιβαστικής μάθησης» (η γνώση από την επίλυση ενός προβλήματος εφαρμόζεται στη συνέχεια για την επίλυση ενός άλλου προβλήματος), εκπαιδεύθηκε με περισσότερες από 200.000 εικόνες από οπτικές τομογραφίες συνοχής (OCT), μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση του βυθού του ματιού. Μετά τη διάγνωση, η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά και σε συστάσεις για περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπείες.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies