Συμβουλές

Πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο, το πρωί ή το βράδυ;

Όταν μιλάμε για το καθημερινό μας ντους, άλλοι το κάνουν πρώτη δουλειά το πρωί και άλλοι πριν αποκοιμηθούν το βράδυ.

Κι αυτό γιατί στους πρωινούς τύπους τούς βοηθά να ξυπνήσουν, ενώ αντιθέτως στους βραδινούς να τους κολλήσει ευκολότερα ο ύπνος.

Ο νεοϋορκέζος δερματολόγος όμως, Samer Jaber, μας ξεκαθαρίζει τα οφέλη και των δυο τους ώστε να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Για το βραδινό ντους, μας λέει πως ενδείκνυται γιατί έτσι απαλλάσσεσαι από τη βρομιά της ημέρας: «Αν είσαι έξω όλη μέρα ιδρωμένος ή γυμνάζεσαι, τότε πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μπάνιο πριν πας στο κρεβάτι». Έτσι διώχνουμε από πάνω μας όλους τους αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως η γύρη, που επιβαρύνουν το δέρμα μας.

Την ίδια ώρα, το βραδινό ντους μας χαλαρώνει πράγματι, κάνοντας τον ύπνο ευκολότερο. Υποδεικνύει όμως πως πρέπει να πλενόμαστε τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν πάμε στο κρεβάτι μας, ώστε να προσαρμοστεί ξανά το σώμα στη θερμοκρασία δωματίου.

Και βέβαια λειτουργεί και ως χαλαρωτικό, αποτινάζοντας το καθημερινό άγχος και μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης. Ότι το βραδινό μπάνιο βοηθά πολύ στην καταπολέμηση του άγχους το υποδεικνύουν και πλήθος ερευνών.

Τέλος, το βραδινό μπάνιο λειτουργεί ευεργετικά και ως προς το δέρμα μας, καθώς το δέρμα αναγεννιέται το βράδυ και πρέπει υποχρεωτικά να παραμένει καθαρό. Αν δεν κάνετε μπάνιο, μας συμβουλεύει ο Jaber, τότε πρέπει υποχρεωτικά να πλένετε καλά το πρόσωπό σας, ώστε να αφαιρείτε τα νεκρά κύτταρα και να δείχνετε πιο λαμπεροί το πρωί.

Από την άλλη, το πρωινό μπάνιο βοηθά πολύ τη δημιουργικότητα. Αυτό είχε υποδείξει και μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία κατέληξε ότι όσοι κάνουν πιεστικές ή αγχωτικές εργασίες, θα επωφεληθούν πολύ από το πρωινό ντους. Και είναι πάλι η κορτιζόλη αυτή που τα κάνει όλα, επιλέγουμε απλώς πότε θέλουμε να μειώσουμε τα επίπεδά της και να νιώσουμε ξαλαφρωμένοι από το άγχος, το πρωί ή το βράδυ.

Και ποιο είναι τελικά το καλύτερο; Με βάση τη γνώμη των ειδικών και τις μελέτες, το νυχτερινό μπάνιο έχει περισσότερα οφέλη, καθώς έτσι καταλαγιάζεις έπειτα από μια κουραστική μέρα και προετοιμάζεσαι καλύτερα για την επόμενη. Αν όμως δεν είστε πρωινοί τύποι, τότε ένα πρωινό ντους ενδείκνυται.

Όλοι πάντως συμβουλεύουν να μην κάνουμε δύο μπάνια τη μέρα και να μην είναι ποτέ καυτό το νερό, απλώς χλιαρό…

Πηγή: newsbeast.gr
Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea
Tags: μπάνιο

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies