Ειδήσεις

“Βουνό”… τα χρέη των νοσοκομείων

Δεν λένε να μειωθούν τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς προμηθευτές (αναλωσίμων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και φαρμακευτικές επιχειρήσεις), παραμένοντας από την αρχή της χρονιάς σταθερά πάνω από μισό δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για τον Οκτώβριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΣΥ στο δεκάμηνο ανέρχονταν σε 551 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το Σεπτέμβριο (552 εκατ.) και τον Αύγουστο (558 εκατ.), χωρίς να σημειώνεται πρόοδος στην εξόφληση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Capital.gr, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι οφειλές του ΕΣΥ για το φάρμακο ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ επί πωλήσεων ύψους περίπου 290 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό αποπληρωμής να μην ξεπερνά το 37%.
Το αντίθετο ισχύει με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, έχει περιορίσει αισθητά τις οφειλές του προς τους ιδιώτες παρόχους, εμφανίζοντας τον Οκτώβριο ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 847 εκατ. ευρώ, έναντι 910 εκατ. το Σεπτέμβριο και 1,109 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Το γεγονός όμως πως οι διαθέσιμοι πόροι για την Υγεία γίνονται όλο και πιο περιορισμένοι, φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Την επόμενη χρονιά, η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μειωμένη κατά 226 εκατ. ευρώ και θα ανέλθει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται κυρίως για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων. Η διοίκηση του Οργανισμού αναμένει πως θα εισρεύσουν περισσότερα χρήματα από τις εισφορές του ΕΦΚΑ, οπότε δεν θα δημιουργηθεί κενό στα έσοδα.
Όσον αφορά στα νοσοκομεία ωστόσο, η ανησυχία είναι έκδηλη. Οι απώλειες από την κρατική χρηματοδότηση θα είναι μεγαλύτερες, καθώς το ΕΣΥ προβλέπεται να λάβει 350 εκατ. λιγότερα σε σύγκριση με φέτος.
Από την άλλη πλευρά, ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφέρει πως στον προϋπολογισμό του 2018 δεν υπάρχουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την περίθαλψη, αφού παραμένουν σταθερές στο 5,1% του ΑΕΠ ( από 4,6% που ήταν το 2014 ).  Όπως τόνισε σε ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Ιονίων, το  όριο  αγορών του ΕΣΥ, δηλαδή των λειτουργικών δαπανών, παραμένει στα ίδια επίπεδα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, ενώ αυτό που μειώνεται είναι η κρατική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το υπουργείο, το κενό θα αντισταθμιστεί από την ισοδύναμη αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Διευκρίνισε επίσης πως τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων είναι αυξημένα και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Πάντως, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού, στο δεκάμηνο οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ ήταν εκτός στόχου κατά 64 εκατ. ευρώ

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies