Ειδήσεις

Τα ακριβά φάρμακα προκαλούν περισσότερες παρενέργειες- ή έτσι νομίζουν οι ασθενείς

Όσο πιο ακριβό είναι ένα φάρμακο, τόσο πιο επιρρεπείς φαίνεται πως γίνονται οι άνθρωποι – κατά βάση στο μυαλό τους- στο να νιώσουν περισσότερες παρενέργειες, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.
Η τάση αυτή αποδίδεται στο λεγόμενο φαινόμενο «νοσίμπο» (nocebo), το αντίθετο του «πλασίμπο» (placebo). Ενώ στο δεύτερο, που είναι το πιο γνωστό, οι άνθρωποι συχνά νιώθουν καλύτερα μετά από μια φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία (ιδίως αν είναι ακριβή), επειδή περιμένουν ότι θα γίνουν καλύτερα, στο «νοσίμπο» οι ασθενείς ανησυχούν εκ των προτέρων για τις παρενέργειες των φαρμάκων και τελικά όντως νιώθουν διάφορα αρνητικά συμπτώματα κατά τη θεραπεία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα δρα Αλεξάντρα Τίνερμαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αμβούργου-Έπεντορφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, μελέτησαν 49 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και κλήθηκαν να δοκιμάσουν δύο ιατρικές κρέμες κατά της φαγούρας.
Στην πραγματικότητα οι κρέμες ήσαν ίδιες και δεν περιείχαν καθόλου δραστικά συστατικά, αλλά οι επιστήμονες παραπλάνησαν σκοπίμως τους συμμετέχοντες πως οι κρέμες μπορεί να είχαν ως παρενέργεια αυξημένο ερεθισμό και ευαισθησία στον πόνο. Επιπλέον, τους είπαν ότι δήθεν η μία κρέμα ήταν ακριβή και η άλλη φθηνή.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή για να προκαλέσουν τοπική θερμότητα στο μπράτσο των εθελοντών (γύρω στους 45 βαθμούς Κελσίου). Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν χρησιμοποιήσει την «ακριβή» κρέμα, έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία και ένιωθαν μεγαλύτερο πόνο όσο περνούσε η ώρα, ενώ όσοι είχαν δοκιμάσει τη «φθηνή» κρέμα, δεν ανέφεραν σχεδόν καμία παρενέργεια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι περιμένουν ότι ένα ακριβό φάρμακο θα είναι πιο ισχυρό, άρα θα έχει περισσότερες παρενέργειες, τις οποίες τελικά το μυαλό τους τις δημιουργεί. Και δεν πρόκειται πλέον μόνο για φαντασία αλλά για πραγματική ενόχληση ή πόνο.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies