Home / Διατροφή / Παραγγείλτε ιμάμ! Σας κάνει καλό!
Παραγγείλτε ιμάμ! Σας κάνει καλό!

Παραγγείλτε ιμάμ! Σας κάνει καλό!

Οι μελιτζάνες είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό, που δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Έτσι, αν ονειρεύεστε μελιτζάνες παπουτσάκια ή ιμάμ μπαϊλντί, απολαύστε το… για την υγεία της καρδιά σας! (Με μέτρο όμως γιατί διαφορετικά τα οφέλη της αντιστρέφονται!)

Πιο υγιής καρδιά

Οι μελιτζάνες κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς, περιέχοντας φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, κάλιο και φυτοθρεπτικά συστατικά. Ο συνδυασμός όλων αυτών υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, οι μελιτζάνες περιέχουν φλαβονοειδή τα οποία επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης

Δεν χρειαζόμαστε άλλες έρευνες για να μάθουμε ότι η υψηλή χοληστερόλη κάνει κακό στο καρδιαγγειακό σύστημα. Με τις μελιτζάνες, και κυρίως με το χυμό τους, μπορούμε να μειώσουμε φυσικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα μας. Μελέτες σε ζώα έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση του χυμού μελιτζάνας στη χοληστερόλη του αίματος καθώς και για ένα υγιές σωματικό βάρος. Το χλωρογενικό οξύ, ένα ισχυρό όπλο της μελιτζάνας κατά των ελευθέρων ριζών, συμβάλει επίσης στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, ενώ επιπλέον μας προστατεύει από ιούς, βακτήρια και καρκινογόνα δράση.

Μικρότερος κίνδυνος για καρκίνο

Οι μελιτζάνες περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες για τις οποίες έχει βρεθεί πως έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν την εμφάνιση του καρκίνου. Οι πολυφαινόλες στις μελιτζάνες συμπεριλαμβάνουν χλωρογενικό οξύ και ανθοκυανίνες, που δρουν ως αντιοξειδωτικά και δεν αφήνουν το σώμα να υποφέρει από οξειδωτικό στρες όταν πεθαίνουν τα κύτταρα. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν επίσης το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, έτσι δεν ευνοείται η ανάπτυξη καρκινικών όγκων και ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων.

Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία

Οι ανθοκυανίνες στη φλούδα της μελιτζάνας, ειδικά μια ομάδα τους που ονομάζεται νασουνίνη, ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών που προλαμβάνουν τη φθορά των κυτταρικών μεμβρανών από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό το αντιοξειδωτικό διευκολύνει επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προλαμβάνοντας τη φθορά των εγκεφαλικών λειτουργιών με το πέρασμα του χρόνου.

Για να σας κάνουν μόνο καλό: Θυμηθείτε όμως πως για να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη από τις νόστιμες μελιτζάνες, θα πρέπει να τις μαγειρέψετε υγιεινά. Το μυστικό είναι ένα: αντί για τηγάνισμα, αλείψτε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τες στο φούρνο για ένα πεντανόστιμο και ελαφρύ μουσακά ή για να τις απολαύσετε αντί για τηγανητές.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Πώς το... ιμάμ σάς κάνει καλό!

Πώς το… ιμάμ σάς κάνει καλό!

Οι μελιτζάνες είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό, που δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά έχει πολλαπλά …