Ειδήσεις

Πότε έρχονται τα ιατρεία της “γειτονιάς”

Μέσα στο μήνα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή- σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας- το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στο οποίο προβλέπεται η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), των λεγόμενων “ιατρείων της γειτονιάς”.
Στόχoς είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 τοπικές μονάδες σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας. Σε πρώτη φάση και πιθανότητα από τις αρχές του Αυγούστου θα τεθούν λειτουργήσουν τα πρώτα ιατρεία (περίπου 60).
Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Απρίλιο, ενώ ήδη με υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού έχουν ανακοινωθεί τα κριτήρια μοριοδότησης και τα προσόντα κατά κλάδο και ειδικότητα που αφορούν στη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού.
Συνολικά για τη στελέχωση των τοπικών μονάδων προκηρύσσονται τρεις χιλ. θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού (οι περίπου 1.300 θα αφορούν σε  θέσεις γιατρών). Οι δομές θα στελεχωθούν από τις τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ θα υπάρχουν νοσηλευτές κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες υγείας. Από την επόμενη χρονιά άλλωστε όλοι οι πολίτες- ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι- θα υπάγονται στον οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους.
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, παράλληλα με τη δημιουργία των ιατρείων της γειτονιάς, θα αλλάξουν και οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δηλαδή οι μονάδες του ΠΕΔΥ και τα κέντρα Υγείας,  ώστε να λειτουργήσουν ως δεύτερο και πιο εξειδικευμένο επίπεδο φροντίδας. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας στοχεύσει να βάλει “φίλτρο” στα δημόσια νοσοκομεία και να τα αποσυμφορήσει από περιστατικά, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Επιπλέον, με το δίκτυο των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη Παρασκευή στην Αριστοτέλους, θα συνεργάζονται, όπου είναι απαραίτητο, και ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.500 ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι  το επόμενο διάστημα να αυξηθούν κατά δύο χιλιάδες για να συνδράμουν στο δίκτυο δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το κόστος του νέου αυτού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Η χρηματοδότηση θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους για την πρώτη 4ετία, με το υπουργείο Υγείας να αναζητά ήδη τον τρόπο για τη μετέπειτα στήριξη και χρηματοδότησή του.

 

 

 

 

 

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies