Ψυχολογία

Μύθοι και πραγματικότητες για τη σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη και χρόνια ψυχική διαταραχή, που επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεται, αισθάνεται και δρα ο ασθενής.  Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένους παράγοντες που την πυροδοτούν, καθώς φαίνεται πως είναι πολλά τα στοιχεία που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της, ανάμεσά τους γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας μπορεί να είναι σοβαρά και να επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής ενός ατόμου.

Αλήθεια: Είναι μια νόσος που μπορεί να αφορά τον οποιοδήποτε ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικοοικονομικής και πολιτισμικής  κατάστασης.

Πώς νιώθει ένας άνθρωπος με σχιζοφρένεια;
Ο ασθενής με σχιζοφρένεια, που δεν λαμβάνει την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, μπορεί να δυσκολεύεται να διαχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία. Συχνά παρουσιάζει απάθεια, δεν ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος ή “αποσύρεται” ψυχολογικά και κοινωνικά, ενώ μπορεί να δυσκολεύεται να λειτουργήσει φυσιολογικά στις κοινωνικές συναναστροφές. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, αποδιοργάνωση λόγου ή συμπεριφοράς, μειωμένη ικανότητα στοχοκατευθυνόμενης δράσης, απάθεια ή έλλειψη κινήτρου και γνωστικά ελλείμματα και μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά όλες τις πτυχές της ζωής των πασχόντων. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, οδηγούν σε διαταραγμένη λειτουργικότητα και χαμηλή ποιότητα ζωής  των ασθενών.

Αλήθεια: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ίαση, αλλά οι φαρμακευτικές αγωγές που υπάρχουν, σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνικού τύπου παρεμβάσεις, επιτρέπουν τον έλεγχο των συμπτωμάτων ενισχύοντας τη λειτουργικότητα των ασθενών.

Μύθος: Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η σχιζοφρένεια δεν είναι ταυτόσημη με τη διχασμένη προσωπικότητα ενώ η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων με σχιζοφρένεια δεν είναι βίαιοι ούτε αποτελούν κίνδυνο για τους γύρω τους.

Ποια είναι τα πρόωρα συμπτώματα της σχιζοφρένειας;
Τα πρώτα συμπτώματα είναι διαφορετικά για τον καθένα, μπορεί να αναπτυχθούν αργά στη διάρκεια μηνών ή χρόνων ή να εμφανίζονται σποραδικά, ενώ η σχιζοφρένεια είναι μια νόσος που μπορεί να έχει υφέσεις και εξάρσεις.
Ορισμένα από τα πρόωρα συμπτώματα της σχιζοφρένειας είναι τα παρακάτω:
Μια συνεχής αίσθηση του ασθενούς ότι κάποιος τον παρακολουθεί.
Γραφή και ομιλία που δεν βγάζει νόημα.
Παράξενη στάση σώματος.
Αδιαφορία απέναντι σε πολύ σημαντικές καταστάσεις.
Μεγάλη μείωση της επαγγελματικής ή ακαδημαϊκής επίδοσης.
Αλλαγή στις συνήθειες προσωπικής υγιεινής και την εμφάνιση.
Αλλαγή προσωπικότητας
Ευερεθιστότητα ή έντονη αντίδραση προς την οικογένεια.
Ακατάλληλη ή παράξενη συμπεριφορά.

Αλήθεια: Η έγκαιρη αναγνώριση της νόσου και η έναρξη της θεραπευτικής αγωγής βοηθά τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ιδιαιτερότητες της σχιζοφρένειας.

Όταν έχει εγκατασταθεί η σχιζοφρένεια, σύμφωνα με τους ειδικούς συνοδεύεται από παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις του ασθενούς, μη δομημένη ομιλία και σκέψη και συχνές επαναλήψεις λέξεων και σκέψεων χωρίς ειρμό. Χαρακτηριστική είναι επίσης η αλλαγή προσωπικότητας, η απάθεια και η αδιαφορία για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Οι εξελίξεις στη θεραπεία της σχιζοφρένειας 
Η εξέλιξη της φαρμακευτικής έρευνας φέρνει σήμερα νέα προοπτική στη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Η βασικότερη πρόοδος όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι πως δίνεται στους ασθενείς με σχιζοφρένεια η δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη ποιότητα ζωής ενώ οι σύγχρονες θεραπείες τους απαλλάσσουν από το άγχος της συχνής λήψης της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Η κυκλοφορία των άτυπων Αγωγών Μακράς Δράσης σημαίνει μεγαλύτερη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή, ενώ εμφανίζονται χαμηλότερα ποσοστά διακοπής της αγωγής και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, αλλά και χαμηλότερος κίνδυνος υποτροπών συγκριτικά με τις αγωγές που λαμβάνονται καθημερινά και συχνά παραπάνω από μια φορά την ημέρα.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies