Home / Διατροφή / Δίαιτα / Η δίαιτα που μειώνει την αρτηριακή πίεση
Η δίαιτα που μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η δίαιτα που μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η υιοθέτηση της δίαιτας DASH, η οποία συστήνεται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συνδέεται και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Αυτό δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Η δίαιτα DASH περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, ξηρών καρπών και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και είναι «φτωχή» σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, αλάτι και σακχαρούχα ροφήματα. Πλήθος μελετών έχουν δείξει πως η εν λόγω δίαιτα μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και συνεπώς συστήνεται για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι συνδέεται και με μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα.

Συνεπώς, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ θέλησαν να εξετάσουν εάν σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 44.444 άνδρες ηλικίας 40-75 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν κατά το διάστημα 1986-2012, με ενδιάμεσες αξιολογήσεις κάθε 4 χρόνια.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές που είχαν μεγαλύτερο βαθμό προσκόλλησης στη δίαιτα DASH, είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια δυτικού τύπου δίαιτα.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Ωστόσο, φαίνεται πως η υιοθέτηση της δίαιτας DASH, πιθανόν να δρα προστατευτικά ενάντια στην πιθανότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, γεγονός που ίσως επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των επίπεδων ουρικού οξέος στο αίμα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε επίσης

Τρία βότανα που ρίχνουν την πίεση

Τρία βότανα που ρίχνουν την πίεση

Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ρίξουμε την αρτηριακή πίεση είναι …