Διατροφή

Τα υγιή άτομα δεν πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη

Η πρόσληψη γλουτένης δε συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υποθέτουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης γλουτένης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε υγιή άτομα.

Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα με ποσοστό εμφάνισης γύρω στο 1%. Η κατανάλωση γλουτένης από άτομα με κοιλιοκάκη έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής στο λεπτό έντερο, αποτρέποντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο, αναιμία και οστεοπόρωση.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα υγιή άτομα ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, γεγονός που έχει αυξήσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις του περιορισμού της γλουτένης σε άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 100.000 εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε τέσσερα χρόνια, κατά το διάστημα 1986-2010. Συνολικά, η κατανάλωση γλουτένης δε φάνηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η γλουτένη είναι σαφώς επιβλαβής για άτομα με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη δεν προσφέρει κάποιο όφελος σε υγιή άτομα, τουλάχιστον όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς.

Αντίθετα, καταλήγει, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση, εξαιτίας του περιορισμού της κατανάλωσης προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies