Η χοληστερίνη παράγεται κυρίως από το συκώτι μας.  Eίναι σημαντική γιατί βοηθάει το σώμα μας να λειτουργεί σωστά – βοηθώντας για παράδειγμα στο χτίσιμο του τοιχώματος των κυττάρων μας ή στην κατασκευή κάποιων ορμονών μας.

Ωστόσο όταν υπάρχει πολύ περισσότερη χοληστερίνη από αυτήν που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας, κατακάθεται στο τοίχωμα των αρτηριών (αγγείων που μεταφέρουν σε όλο το σώμα μας το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα) προκαλώντας την στένωση και την σκλήρυνση τους.  Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αθηροσκλήρυνση, και αυξάνει τον κίνδυνό μας για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η LDL “κακή” χοληστερίνη αποτελεί την κύρια πηγή στένωσης των αρτηριών, καθώς συμβάλλει στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.  Εναποθέτει χοληστερίνη στο τοίχωμα των αρτηριών αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνό μας για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αυξημένα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης και ιδιαίτερα της LDL “κακής” χοληστερίνης σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η HDL “καλή” χοληστερίνη βοηθάει στο να μην συσσωρευτεί η χοληστερίνη στα τοιχώματα των αρτηριών. Βοηθάει στο να αφαιρείται η χοληστερίνη από το τοίχωμα των αρτηριών ελατώνοντας έτσι τον κίνδυνό μας για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσο υψηλότερες είναι οι τιμές της HDL χοληστερίνης, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα για καρδιαγγειακή νόσο.

Η υψηλή χοληστερίνη αίματος από μόνη της δεν προκαλεί συμπτώματα, οπότε μπορεί κάποιος να μην γνωρίζει ότι οι τιμές χοληστερίνης του είναι υψηλές.

Η αυξημένη χοληστερίνη δεν είναι πρόβλημα των ανδρών μόνο.  Τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης στις γυναίκες φτάνουν τις πιο υψηλές τιμές τους μεταξύ 55 και 65 ετών, δηλαδή περίπου μία δεκαετία αργότερα από ότι στους άνδρες.

Τι να κάνετε
Η υπερλιπιδαιμία σχετίζεται κυρίως με την διατροφή μας, αν και μπορεί να συνδέεται και με φαρμακευτικούς και γενετικούς παράγοντες. Προσπαθήστε να τηρήσετε μια υγιεινή διατροφή, ακολoυθείστε τις οδηγίες για ένα ιδανικό για εσάς βάρος, ασκηθείτε, εάν πίνετε αλκοόλ μετριάστε το και διακόψτε το κάπνισμα.