Υγεία

Πώς μπορεί το δηλητήριο της αράχνης να βοηθήσει μετά από εγκεφαλικό

Μια δηλητηριώδης αράχνη μπορεί τελικά να βοηθήσει τον άνθρωπο με το δηλητήριό της όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κουίνσλαντ και Μόνας, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής ‘Αγγελος Κεραμιδάς, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκλεν Κινγκ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τον Guardian και την Telegraph, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακάλυψαν τυχαία την ουσία, καθώς ανέλυαν το DNA του δηλητηρίου.

Η πρωτεΐνη Hi1a προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα ακόμη κι αν εισαχθεί αρκετές ώρες μετά το εγκεφαλικό, όπως έδειξαν τα πειράματα σε αρουραίους. Η χορήγηση της ουσίας δύο ώρες μετά το εγκεφαλικό περιόρισε τη ζημιά του εγκεφάλου κατά 80%. Όταν η χορήγηση έγινε μετά από οκτώ ώρες, η μείωση της εγκεφαλικής βλάβης ήταν της τάξης του 65%.

«Πιστεύουμε ότι για πρώτη φορά βρήκαμε ένα τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της εγκεφαλικής βλάβης μετά από ένα εγκεφαλικό» δήλωσε ο Κινγκ.

Το δηλητήριο της αυστραλιανής αράχνης, Hadronyche ifensa ή Darling Downs, μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά, όμως η ουσία Hi1a είναι αβλαβής και θα μπορούσε μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των εγκεφαλικών. Προηγουμένως, θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στην επόμενη διετία.

Ένα βασικό ερώτημα προς απάντηση είναι αν η ουσία του δηλητηρίου «δουλεύει» και είναι ασφαλής τόσο στα ισχαιμικά όσο και στα αιμορραγικά εγκεφαλικά και επίσης κατά πόσο, εκτός από ενέσιμη μορφή, μπορεί να χορηγηθεί και με ρινικό σπρέι.

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο λόγω εγκεφαλικού, κυρίως ισχαιμικού τύπου. Πρόκειται για τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα εμφράγματα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που να προστατεύουν τον εγκέφαλο μετά από εγκεφαλικό.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies