Home / Υγεία / Τι να κάνετε για να μην υποφέρετε από αλλεργίες
Τι να κάνετε για να μην υποφέρετε από αλλεργίες

Τι να κάνετε για να μην υποφέρετε από αλλεργίες

Μπορεί οι περισσότεροι να υποδεχόμαστε την άνοιξη με χαρά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όσους υποφέρουν από αλλεργίες.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι µια ασθένεια κατά την οποία το εσωτερικό της µύτης είναι πρησµένο και ερεθισµένο. Αυτό προκαλείται από αλλεργία στη γύρη δέντρων ή γρασιδιών ή ακάρεα σκόνης ή καµιά φορά σε µύκητες. Υπολογίζεται πως περίπου 10-15% των παιδιών 6-7 ετών και 20-30% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων έχουν αλλεργική ρινίτιδα. Τα συµπτώµατα μάλιστα µπορεί να είναι από πολύ ήπια µέχρι πολύ βαριά.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα
Κλασσική µορφή: 
• Μύτη που τρέχει
• Φτερνίσµατα
• Φαγούρα στη µύτη και τα µάτια
• Κόκκινα µάτια την άνοιξη ή το καλοκαίρι

Τα συµπτώµατα συνοδεύονται συνήθως από αλλεργία σε γύρη από δέντρα ή χόρτα, κυρίως την Άνοιξη, ή µερικές φορές σε γύρεις αγριόχορτων ή µύκητες. Αυτό είναι πολύ κοινό σε νεαρούς ενήλικες.

Επίµονη µορφή: 
• Επίµονα συµπτώµατα µπουκωµένης µύτης (και καµµιά φορά µύτης που τρέχει)
• Συνήθως µε βήχα και ατονία Τα αλλεργικά αίτια εδώ περιλαµβάνουν τα ακάρεα της σκόνης, τρίχωµα ζώων και µερικές φορές µύκητες.

Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθµα είναι πολύ συχνές αλλεργικές παθήσεις και πολλοί γιατροί θεωρούν ότι είναι και οι δύο µέρος µιας και µοναδικής νόσου των ‘ενωµένων αεραγωγών’. Η αλλεργική ρινίτιδα που δεν θεραπεύεται αυξάνει τη σοβαρότητα και τα συµπτώµατα του άσθµατος. Ασθενείς µε άσθµα και αλλεργική ρινίτιδα έχουν καλύτερο έλεγχο των συµπτωµάτων τους όταν θεραπεύονται και τα δύο νοσήµατα .

Πως θα περιορίσετε τα συμπτώματα
-Αποφύγετε ερεθιστικά όπως ο καπνός του τσιγάρου.
-Η αποφυγή των ακάρεων είναι αποτελεσµατική µόνο όταν παρθούν εντατικά µέτρα, περιλαµβανόµενων καλυµάτων στρώµατος, µαξιλαριού και παπλώµατος και επίσκεψη ειδικών στο σπίτι.
-Τέλος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισταµινικά χάπια ή σιρόπι (µη κατασταλτικά αντισταµινικά προτιµώνται γιατί δεν προκαλούν υπνηλία πχ λοραταδίνη η σετιριζίνη). Ανακουφίζουν τα συµπτώµατα της ρινίτιδας (ιδιαίτερα τα φτερνίσµατα και τη καταρροή) αλλά είναι λιγότερο αποτελεσµατικά στο µπούκωµα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φαρμακευτική αλλεργία

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φαρμακευτική αλλεργία

Με αφορμή τον θάνατο του 5χρονου κοριτσιού, μετά από αλλεργία σε αντιβιοτικό, στη Φλώρινα, ζητήσαμε …