Home / Διατροφή / Είστε… μακαρονάδες; Απολαύστε χωρίς τύψεις!
Είστε... μακαρονάδες; Απολαύστε χωρίς τύψεις!

Είστε… μακαρονάδες; Απολαύστε χωρίς τύψεις!

Νέα έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι που τρώνε ζυμαρικά έχουν συνολικά πιο ποιοτική διατροφή συγκριτικά με εκείνους που τα αποφεύγουν. Αυτό σημαίνει πως όταν δεν έχετε χρόνο για μαγείρεμα και φτιάχνετε μια γρήγορη μακαρονάδα, στην πραγματικότητα κάνετε κάτι καλό για το σώμα σας και τη διατροφή σας. Τι όμως σημαίνει “πιο ποιοτική διατροφή”; Όπως διαβάζουμε στην έρευνα, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ζυμαρικά προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, όπως φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Πώς προέκυψε η μελέτη; Ομάδα επιστημόνων ανέλυσε τα στοιχεία από εθνική αμερικανική έρευνα για την υγεία και τη διατροφή (National Health and Nutrition Examination Survey NHANES) που διενεργήθηκε από το 2001 έως το 2012 με συμμετέχοντες Αμερικανούς άνω των 19 ετών. Η ποιότητα διατροφήςμετρήθηκε χρησιμοποιώντας το δείκτη USDA’s Healthy Eating Index-2010 (που συγκρίνει τη διατροφή των ατόμων με τις διατροφικές οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ). Η κατανάλωση ζυμαρικών ορίστηκε ως κατανάλωση όλων των ποικιλιών ξηρών ζυμαρικών/νουντλς που παρασκευάζονται μόνο με σιτάρι, χωρίς αβγά. Από την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές προσδιόρισαν αρκετά θετικά διατροφικά πρότυπα στη διατροφή των ανθρώπων που τρώνε τακτικά ζυμαρικά συγκριτικά με εκείνους που δεν τρώνε.

Τα ευρήματα της μελέτης, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση της αμερικανικής οργάνωσης The Obesity Society στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, έδειξαν επίσης πως οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ζυμαρικά έχουν χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων συγκριτικά με εκείνους που τα αποφεύγουν. Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που, σύμφωνα με την έρευνα, κάνουν τα ζυμαρικά μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή μας: Είναι μια τροφή με πολύ χαμηλό νάτριο και χωρίς χοληστερόλη ενώ τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κυρίως τα ολικής αλέσεως, που σημαίνει ότι απελευθερώνουν αργά ενέργεια στον οργανισμό χωρίς να προκαλούν αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου.

Οι νέες διατροφικές οδηγίες στις ΗΠΑ για το 20-15-2020 ενθαρρύνουν την κατανάλωση των ζυμαρικών και των δημητριακών καθώς έχουν να προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Επιπλέον, τα ζυμαρικά αποτελούν το τέλειο <όχημα> για να αυξήσουμε την κατανάλωση λαχανικών, άπαχου κρέατος, ψαριού και οσπρίων” εξηγεί η διαιτολόγος Diane Welland.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε!

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr