Ο συσχετισμός των αβγών –κυρίως του κρόκου τους- με την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα έχει ουσιαστικά καταρριφθεί – ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η ανάλυση κορυφαίων ερευνών από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Wake Forest, στην οποία δεν βρέθηκε καμία σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αβγών και τις διάφορες μορφές καρδιοπάθειας. Για την ακρίβεια, πολλοί ειδικοί υγείας αποκαλούν πλέον το αβγό ως την “τέλεια τροφή“. Το ασπράδι και ο κρόκος συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν στον οργανισμό μια επαρκή δόση σημαντικών βιταμινών, υγιεινών λιπαρών, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών – και όλα αυτά με πολύ μικρή θερμιδική επιβάρυνση.

5 λόγοι να τρώτε κάθε μέρα ένα αβγό 
Τα αβγά ενισχύουν τη διάθεσή σας
Τα αβγά περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β και ιώδιο – συστατικά που συνεργάζονται για να καταπολεμούν την κόπωση και να αλλάζουν την κακή διάθεση.

Θρέφουν το μυικό σας σύστημα
Κάθε αβγό περιέχει πολλές βιταμίνες και μια καλή δόση πρωτεΐνης, που προστατεύει τους μυς, ενώ η βιταμίνη Β12 συμβάλει στη μυική σύσπαση – μεγάλη βοήθεια εάν γυμνάζεστε.

 

Τα αβγά προστατεύουν από τον καρκίνο
Γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες χολικής –θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα αβγά- έχουν 24% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Ένα μεγάλο αβγό παρέχει περίπου το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης χολικής. Θυμηθείτε πως η  χολίνη συγκεντρώνεται στον κρόκο, οπότε ξεχάστε την ομελέτα μόνο με ασπράδια.

Θρέφουν τον εγκέφαλό σας
Η χολίνη, και πάλι, διατηρεί τη μνήμη σας οξεία ενώ αυξάνει την έκκριση της ακετυλοχολίνης –ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά τον εγκέφαλό σας να αποθηκεύει και να ανακαλεί πιο εύκολα πληροφορίες.

Τα αβγά είναι ιδανική τροφή για δίαιτα
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα βρήκαν πως όταν παχύσαρκοι άνθρωποι διάλεξαν πρωινό με αβγά αντί για ψωμάκι, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, έχασαν κατά 65% περισσότερο βάρος. Επιπλέον, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις ανακάλυψαν πως η κατανάλωση αβγού το πρωί οδήγησε σε χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας.