Υγεία

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποιες είναι οι ανησυχητικές ενδείξεις

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και επιτρέπει στα κύτταρα να αξιοποιούν τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας. Αντίσταση στην ινσουλίνη ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ορμόνη, με αποτέλεσμα να μην απορροφάται μερικώς ή και καθόλου η γλυκόζη και κατ’ επέκταση να συγκεντρώνεται στο αίμα.

Εάν η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλή, τότε εκδηλώνεται προ-διαβήτης ήδιαβήτης τύπου 2. Τα αίτια που ωθούν τον οργανισμό να αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη δεν είναι απολύτως σαφή, σημαντικός θεωρείται όμως ο ρόλος τουυπερβολικού βάρους. Η καθιστική ζωή συμβάλλει επίσης στον προ-διαβήτη ή τον διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Ενδείξεις και συμπτώματα

Η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν συνοδεύεται σε αρχικό στάδιο από σαφή συμπτώματα. Μπορεί ένα άτομο να έχει αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη για χρόνια και να μην το έχει αντιληφθεί εάν δεν έχει κάνει εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.

Πώς μπορεί λοιπόν να καταλάβει κανείς ότι κινδυνεύει;

Μία από τις πρώτες και πιο εμφανείς ενδείξεις της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι ηαύξηση του βάρους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δυσκολία συγκέντρωσης, άνοδο της αρτηριακής πίεσης, τριχόπτωση (στις γυναίκες), κρίσεις ακμής ή πρήξιμο στους αστραγάλους.

Έχει παρατηρηθεί ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη συνοδεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις από αλλοίωση στην όψη του δέρματος, με την εμφάνιση σκουρόχρωμων κηλίδων στον αυχένα, τη βουβωνική χώρα και/ή τις μασχάλες. Η πάθηση αυτή ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση.

Τέλος, εάν η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει οδηγήσει σε διαβήτη, τότε εκδηλώνεται συνήθως έντονη δίψα, συχνουρία, μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια και επίμονηκόπωση.

Διάγνωση

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο προ-διαβήτης και ο διαβήτης εντοπίζονται με τη βοήθειααιματολογικής εξέτασης.

Εάν είστε άνω των 40 ετών, δεν γυμνάζεστε, έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, έχετε Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25 και/ή η περίμετρος της μέσης σας ξεπερνά τα 100 (άντρες) ή τα 88 (γυναίκες) εκατοστά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να προχωρήσετε σε προληπτικό έλεγχο.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ηealthline, Diabetes.co.uk, Reader’s Digest

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies