Η υψηλή αρτηριακή πίεση –γνωστή και ως υπέρταση– θεωρείται μια σοβαρή καρδιαγγειακή νόσος. Όταν έχει κανείς υπέρταση το αίμα πιέζει με μεγάλη δύναμη τα τοιχώματα των αρτηριών όταν κυκλοφορεί στο σώμα, θέτοντας σε κίνδυνο τις αρτηρίες. Η υπέρταση σχετίζεται με καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά και επηρεάζει πάνω από το 30% των ενηλίκων Αμερικανών.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ωστόσο, βρήκε πως η υπέρταση έχει και ένα πλεονέκτημα για τους ασθενείς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

“Στη μελέτη μας, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι παράγοντας κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά ακριβώς το αντίθετο”, επισήμανε η Maria Corrada, επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα της νευρολογίας του Πανεπιστημίου.

“Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πως η υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να ελέγχεται φαρμακευτικά και με αλλαγές στον τρόπο ζωής”, λέει η Corrada. “Είναι ωστόσο πιθανό η υψηλή αρτηριακή πίεση να βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο επηρεάζοντας θετικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τη σκέψη. Σαφώς απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός πίσω από αυτό το εύρημα”.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η άνοια επηρεάζει περίπου 36 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και αυτός ο αριθμός εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα τριπλασιαστεί ως το 2050. Η εγκεφαλική αυτή πάθηση επηρεάζει συνήθως μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, αλλά δεν αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης. Ο ΠΟΥ επισημαίνει επίσης πως η θεραπεία της άνοιας αποτελεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ, το κόστος που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη πάθηση φτάνει τα 604 δις δολάρια το χρόνο.