Ειδήσεις

Πάνω από μισό δισ. νέα χρέη στις εταιρείες του φαρμάκου από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Υγείας για να καλύψουν την τεράστια τρύπα που έχει δημιουργηθεί με τις κρατικές οφειλές προς τιςφαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του έτους δημιουργήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία 531 εκατ. ευρώ νέα χρέη (300 εκατ. από τον Οργανισμό, 223 από το ΕΣΥ και 8,1 από τα στρατιωτικά), ενώ αθροιστικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις επιχειρήσεις του κλάδου ανέρχεται πλέον σε 1,341 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, μέσω του ειδικού προγράμματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έχει μεν ενταλματοποιηθεί από την πρόσφατη δόση ποσό 270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη εκταμιευθεί στιςφαρμακευτικές εταιρείες το ποσό 85 εκατ. Όπως μάλιστα διευκρινίζει το υπουργείο, έως το τέλος Αυγούστου το σύνολο του ποσού αυτού θα έχει απορροφηθεί πλήρως, μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν τόσο οφειλές που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της λειτουργίας του καθώς και οφειλές που “κληρονόμησε” ως καθολικός διάδοχος από τους ενταχθέντες σε αυτόν φορείς.
Στελέχη της αγοράς φαρμάκου επισημαίνουν εντούτοις πως το ποσό αυτό αποτελεί “σταγόνα στον ωκεανό” μπροστά στις συσσωρευμένες οφειλές του δημοσίου, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την πορεία της αποπληρωμής τους επόμενους μήνες, τη στιγμή μάλιστα που κάθε μήνα που περνά δημιουργείται νέα “τρύπα” εξαιτίας της ζήτησης σε φάρμακα, τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους ανασφάλιστους πολίτες.

Είναι δε ενδεικτικό πως  από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο η ενδονοσοκομειακή δαπάνη κατέγραψε υπέρβαση άνω των 65 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά εκτιμούν πως εάν ακολουθηθεί ο ίδιος ρυθμός, στο τέλος της χρονιάς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του φαρμάκου για τα δημόσια νοσοκομεία θα ξεπεράσει τα 200 εκατ.

Μόνο την προηγούμενη χρονιά, οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις για επιστροφές clawback (επιστροφή για την υπερβάλλουσα δαπάνη) και rebate (υποχρεωτική έκπτωση στον ΕΟΠΥΥ με κλιμακούμενο ποσοστό επί του αιτουμένου ποσού, είτε η φαρμακευτική δαπάνη έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό είτε όχι)  ήταν αυξημένες κατά 200 εκατ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο “λογαριασμός” θα είναι ακόμη μεγαλύτερος το 2016, αγγίζοντας ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων, ειδικά στο κομμάτι των κλινικών ερευνών που παραμένουν καθηλωμένες στα 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies