Home / Υγεία / Πίνετε λίγο, οπότε δεν πειράζει; Ξανασκεφτείτε το!
Πίνετε λίγο, οπότε δεν πειράζει; Ξανασκεφτείτε το!

Πίνετε λίγο, οπότε δεν πειράζει; Ξανασκεφτείτε το!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι αρνητική για την υγεία μας. “Η μείωση ακόμη και της ελαφριάς κατανάλωσης αλκοόλ θα βελτιώσει τις πιθανότητες να μην πάθετε στεφανιαία νόσο, αλλά και θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειωθεί η αρτηριακή σας πίεση”, σημείωσαν οι ειδικοί.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και οι ερευνητές που συμμετείχαν ανέλυσαν 50 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και την υγεία, σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής. Μελέτησαν, δε, πιο επισταμένα ανθρώπους που φέρουν τη μετάλλαξη ενός γονιδίου που ονομάζεται ADH1B. Προηγούμενη έρευνα έχει βρει πως μία μόνο αλλαγή στον κώδικα του DNA σε αυτό το γονίδιο, κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ευαίσθητους στο ποτό και έτσι μειώνει τον κίνδυνο αλκοολισμού.

Η νέα μελέτη ανακάλυψε πως οι άνθρωποι με τη μετάλλαξη έπιναν 17% λιγότερες μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα και ήταν κατά 78% λιγότερο πιθανό να το παρακάνουν σε σχέση με εκείνους χωρίς τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Είχαν επίσης 10% χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ενώ παρατηρήθηκε πως είχαν πιο χαμηλή συστολική πίεση και ΔΜΣ. “Αυτό υποδεικνύει πως η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και σε ανθρώπους που πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες, είναι ωφέλιμη για την αποφυγή καρδιαγγειακών νοσημάτων” σημειώθηκε από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ο Juan Casas, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, που ήταν επικεφαλής της ανάλυσης, ανέφερε πως η παγιωμένη πεποίθηση πως η μικρή κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό μπορεί να είναι ψευδής. “Έχουμε σήμερα στοιχεία πως κάποιες από τις μελέτες είχαν ορισμένους περιορισμούς που μπορεί να επηρεάσαν την αξία των ευρημάτων τους”, δήλωσε. “Στη δική μας μελέτη, είδαμε μια σύνδεση μεταξύ της μειωμένης κατανάλωσης αλκοόλ και της βελτίωσης της υγείας του καρδιαγγειακού, ανεξάρτητα απ’ το αν οι συμμετέχοντες έπιναν λίγο, μέτρια ή πολύ”.

Ανεξάρτητοι σχολιαστές απάντησαν πως η μελέτη ήταν ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο επειδή προκαλεί κάτι που αποτελεί σήμερα σχεδόν δόγμα. Παρόλα αυτά, η συζήτηση δεν έχει τελειώσει, καθώς η μελέτη βασίστηκε μόνο σε στατιστική προσέγγιση – δεν είχε σχεδιαστεί να εξερευνήσει γιατί οι άνθρωποι με τη μετάλλαξη ADH1B ήταν πιο υγιείς. Οι άνθρωποι με τη μετάλλαξη αυτή μπορεί να διαθέτουν κι άλλα χαρακτηριστικά που να τους κάνουν, π.χ. πιο ανθεκτικούς στις καρδιαγγειακές νόσους. “Θα μπορούσε επίσης να έχουν διαφορετικά μικρόβια στο έντερό τους που προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο

Ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο

Μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έχουν όσοι πίνουν λίγο αλκοόλ, σε σχέση με όσους πίνουν πολύ, …