Τροφές

Σησάμι: Ελιξίριο υγείας και καλής διάθεσης

Το σησάμι είναι ένας από τους αρχαιότερους σπόρους που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στην διατροφή του. Ο ρόλος του στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων είναι γνωστός εδώ και χρόνια. Παράλληλα, σύμφωνα με ισχυρά ερευνητικά δεδομένα, το σησάμι μπήκε στη λίστα των τροφίμων κατά του καρκίνου αλλά και την αντιμετώπιση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας.Σήμερα, συνδυασμένα αποτελέσματα διαφόρων μελετών, καθιστούν το σησάμι, ή σουσάμι, αν το προτιμάτε, σύμμαχο στην προσπάθεια των γυναικών να αντιμετωπίσουν σύγχρονα προβλήματα υγείας αλλά και να εκπληρώσουν μερικούς από τους σημαντικότερους στόχους τους, όπως την αντιμετώπιση τηςκατάθλιψης, την καθυστέρηση της γήρανσης και την αντιμετώπιση των πόνων του προεμμηνορησιακού συνδρόμου, επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Κατάθλιψη. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food και πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα με συμπτώματα κατάθλιψης, έδειξε ότι η συστηματική χορήγηση συστατικών του σησαμιού, όπως η σησαμόλη, είχε δράση ανάλογη των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο αλλά και θειαμίνης και τρυπτοφάνης, μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης, την ευκολότερη χαλάρωση και την επίτευξη βαθύτερου ύπνου.

Προεμμηνορησιακό σύνδρομο. Το σησάμι είναι ένας σπόρος με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει καλύτερη μυϊκή λειτουργία και χαλάρωση, μειώνοντας τους πόνους που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες τις τελευταίες ημέρες πριν την περίοδο. Ιδανικά, συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση σησαμιού ή προϊόντων του. Άλλη λύση είναι η τακτική κατανάλωση τους μετά την ωορρηξία και έως την έλευση της περιόδου.

Δέρμα και ρυτίδες. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Χημείας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το σησάμι παρουσιάζει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση όπως και προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα του σε λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, συμβάλλουν στην ομαλή ενυδάτωση της επιδερμίδας και την προστασία της από οξειδωτικούς παράγοντες. Έτσι μπορεί να συμβάλλει στην καθυστέρηση εμφάνισης ρυτίδων και στην αντιγήρανση.

Το σησάμι και τα προϊόντα του είναι τρόφιμα που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι. Δικαίως όμως χαρακτηρίζεται σύμμαχος κυρίως των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έντονη αύξηση της κατανάλωσης κυρίως πολτοποιημένου σησαμιού, γνωστού ως ταχίνι. Χρησιμοποιείται ως μέσο επάλειψης στο πρωινό γεύμα και τα σνακ, ως συστατικό σε “σπιτικές” μπάρες και γενικότερα σε γεύματα που εντάσσονται στην κατηγορία των υγιεινών τροφίμων και συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων διατροφικών αναγκών παιδιών και ενηλίκων.

 

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies