Γυναικολογία

Πώς θα υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας

Εάν θα θέλατε να δημιουργήσετε οικογένεια (ή αν θέλετε να αποφύγετε μια εγκυμοσύνη), ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών είναι μια χρήσιμη γνώση.

Τι είναι οι γόνιμες μέρες
Στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου η γυναίκα έχει σχεδόν δύο γόνιμα εικοσιτετράωρα, “παράθυρα” όπου μπορεί να συμβεί η σύλληψη. Πρόκειται για τη μέρα που έχει ωορρηξία και για μερικές ώρες έως περίπου ένα 24ωρο μετά, όσο δηλαδή επιβιώνει το ωάριο και μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Πώς υπολογίζονται οι γόνιμες μέρες
Όταν η γυναίκα έχει σταθερό κύκλο είναι πιο εύκολο να υπολογίσει την ωορρηξία, η οποία συμβαίνει γύρω στη 14η μέρα μετά την τελευταία της περίοδο. Στις γυναίκες με ανώμαλο κύκλο είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί το “παράθυρο” γονιμότητας, υπάρχουν όμως μέθοδοι ακριβείας που μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό.
Στα φαρμακεία κυκλοφορούν τεστ ωορρηξίας, παρόμοια με τα τεστ εγκυμοσύνης, τα οποία ανιχνεύουν στα ούρα την ποσότητα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, της ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία.
Άλλες λιγότερο επιστημονικές ενδείξεις ωορρηξίας είναι η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων όπου οι βλέννες γίνονται πιο ελαστικές και διάφανες, ελαφρύς πόνος ή βάρος στη μία πλευρά (στην ωοθήκη που απελευθερώνει το ωάριο) που μπορεί να συνοδεύεται από σταγόνες καφετί ή ροζ αίμα και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. (Στις περισσότερες γυναίκες, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται μερικά δέκατα αμέσως μετά την ωορρηξία –φτάνει γύρω στο 37,2- και παραμένει στο επίπεδο αυτό μέχρι λίγο πριν την περίοδο.)
Ο χρόνος ζωής του ωαρίου και των σπερματοζωαρίων
Το ωάριο ζει μόνο ένα 24ωρο μετά την ωορρηξία, τα υγιή σπερματοζωάρια όμως είναι πιο ανθεκτικά και –εφόσον τους το επιτρέπει η τραχηλική βλέννα και το περιβάλλον της μήτρας- ζουν περίπου τρία 24ωρα. Συνδυαστικά αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα η γυναίκα έχει περίπου 3-4 καθαρά γόνιμες ημέρες. Ακόμη όμως και οι 1-2 προηγούμενες και επόμενες από αυτές δεν αποκλείεται να είναι γόνιμες επίσης, οπότε αν θέλετε να αποφύγετε μια εγκυμοσύνη μην εφησυχάζετε.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies