Home / Υγεία / Μήπως ήρθε η ώρα να κόψουμε το κάπνισμα;
Μήπως ήρθε η ώρα να κόψουμε το κάπνισμα;

Μήπως ήρθε η ώρα να κόψουμε το κάπνισμα;

Οι επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος είναι πολλές. Όμως οι γυναίκες έχουν τέσσερις λόγους παραπάνω για να το κόψουν οριστικά.

Tο κάπνισμα σκοτώνει περίπου 6 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων περισσότεροι από 600.000 είναι μη καπνιστές που πεθαίνουν από το παθητικόκάπνισμα. Υπάρχουν περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, εκ των οποίων τουλάχιστον 250 είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς και περισσότερες από 50 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Οι επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος είναι πολλές. Όμως οι γυναίκες έχουν τέσσερις λόγους παραπάνω για να το κόψουν οριστικά:

Υγεία της επιδερμίδας

Το κάπνισμα οδηγεί σε πρόωρη γήρανση, ενώ το δέρμα του προσώπου γίνεται χλωμό και άτονο. Περισσότερες από 3.000 ουσίες που παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου προκαλούν μείωση της σύνθεσης του κολλαγόνου και αύξηση της αποδόμησης της ελαστίνης του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγιλότητά του, η επιδερμίδα να γίνεται πιο ξηρή κι επομένως να σχηματίζονται ρυτίδες, οι οποίες γίνονται περισσότερες και βαθύτερες κυρίως γύρω από τα μάτια και το στόμα. Αυξάνονται επίσης οι αυλακώσεις του προσώπου και οι σακούλες κάτω από τα μάτια. Επιπλέον η ακμή είναι συχνότερη στις καπνίστριες και εκριζώνεται δυσκολότερα, καθώς το κάπνισμα αυξάνει την προδιάθεση για λοιμώξεις του δέρματος.

Εγκυμοσύνη

Εκτιμάται πως το 36% των γυναικών που μένουν έγκυες καπνίζουν. Από αυτές μόνο το 19 % διακόπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με 60%-80% των γυναικών που διέκοψαν κατά τη διάρκεια της κύησης να επιστρέφουν στην καπνιστική συνήθεια τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. 17% των Ελληνίδων εξακολουθούν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρόλο που το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα όλων των περιγεννητικών επιπλοκών.

Οι συνέπειες για την υγεία του εμβρύου μπορεί να είναι ολέθριες:
• Αποκόλληση πλακούντα
• Καθυστερημένη ενδομήτρια ανάπτυξη
• Αυτόματη αποβολή 1ου τριμήνου
• Εμβρυïκή θνησιμότητα
• Πρώιμη ρήξη υμένων
• Πρώïμο τοκετό
• Πρόδρομο πλακούντα
• Αυξημένο αιματοκρίτη εμβρύου

Ακόμη κι αν η εγκυμοσύνη έχει επιτυχή έκβαση, τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη έχουν αυξημένες πιθανότητες για άσθμα, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία.

Γονιμότητα

Το κάπνισμα σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα (κατά 28%) και καθυστερημένη σύλληψη. Συγκεκριμένα μειώνει σημαντικά τα ωοθηκικά αποθέματα και σχετίζεται με πρωϊμότερη εμμηνόπαυση κατά 2.8 χρόνια.

Αντισυλληπτικά από το στόμα και θρόμβωση

Οι καπνίστριες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά από το στόμα κινδυνεύουν να πάθουν φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή. Ενδεικτικά οι καπνίστριες ενός  πακέτου τσιγάρων έχουν διπλάσιο κίνδυνο για φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Το κάπνισμα η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ

Κομισιόν: Το κάπνισμα η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ

«Το να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι το ευκολότερο πράγμα. Ξέρω καλά τι σας λέω, …