Για τους περισσότερους οι γιορτές και οι συγκεντρώσεις των ημερών είναι συνυφασμένα με την κατανάλωση αλκοόλ. Ποιες είναι οι πιο έξυπνες επιλογές για να μην το παρακάνετε – ούτε να ζαλιστείτε περισσότερο από όσο θέλετε ούτε να χαλάσετε τη δίαιτά σας;

Ζητήστε κρασί (ή μπύρα)

Το Κέντρο Εθισμού και Διανοητικής Υγείας του Καναδά (Centre for Addiction and Mental Health) συμβουλεύει τις γυναίκες να μην καταναλώνουν πάνω από δύο ποτήρια κρασί τη μέρα, ενώ στους άντρες δίνει ως όριο ένα με δύο παραπάνω ποτήρια, ανάλογα με το σωματικό τους βάρος. Ένα ποτήρι κρασί (150 ml) ισοδυναμεί με 80-100 θερμίδες. Μία μπύρα (330 ml) σημαίνει περίπου 125 και 200 θερμίδες ενώ είναι από τα πιο ελαφριά σε περιεκτικότητα σε αλκοόλ ποτά που μπορείτε να επιλέξετε αν δεν θέλετε να ξυπνήσετε με βαρύ κεφάλι.

Προσθέστε σόδα ή ανθρακούχο νερό

Το λευκό κρασί, το ουίσκι και όλα σχεδόν τα σκούρα ποτά μπορούν να αραιωθούν με σόδα ή ανθρακούχο νερό. Το ποτό σας γίνεται πιο ελαφρύ και η αλλαγή στη γεύση του είναι μικρή σε σχέση με το όφελος για τον οργανισμό σας (περισσότερη ενυδάτωση, λιγότερες θερμίδες, λιγότερες πιθανότητες να σας “πιάσει”).

Πείτε ναι στις φυσαλίδες

Ένα ποτήρι σαμπάνια ταιριάζει με τις περιστάσεις και είναι από πολλές πλευρές καλή επιλογή. Έχει λίγες θερμίδες (91 θερμίδες στο ποτήρι των 140 ml), μπορείτε να το αραιώσετε με σόδα ή ανθρακούχο νερό και οι φυσαλίδες της θα σας βοηθήσουν να μπείτε σε εορταστική διάθεση!

Ποτέ νηστικοί

Όταν πίνετε, ακόμη και μπύρα ή κρασί που θεωρούνται “ελαφριά” ποτά, με άδειο στομάχι διακινδυνεύεται να μεθύσετε χωρίς να το καταλάβετε. Όταν ξέρετε ότι θα βγείτε για ποτό, φάτε κάτι ελαφρύ όπως π.χ. ένα γιαούρτι με φρυγανιές, ψωμί με τυρί ή ένα μικρό μπολ ζυμαρικά. Το όφελος είναι διπλό: το στομάχι σας θα είναι προστατευμένο και επιπλέον δεν θα υποκύψετε τόσο εύκολα στον πειρασμό των αλμυρών ξηρών καρπών και των τσιπς που συνήθως συνοδεύουν τα ποτά.