Home / Διατροφή / Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης

Νέες οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνοντας να υποδιπλασιαστεί η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης από 10% στο 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ βασίζονται στην επανεξέταση επιστημονικών στοιχείων που αφορούν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην ανθρώπινη υγεία, περιλαμβανομένης της φθοράς των δοντιών και της παχυσαρκίας. Από το 2002 η συνιστώμενη ημερήσια πρόληψη ζάχαρης (10%) αντιστοιχούσε σε περίπου 50 γραμμάρια ζάχαρης για έναν ενήλικα με φυσιολογικό βάρος.

Ωστόσο, πολλές έρευνες έχουν στοχοποιήσει τη ζάχαρη ως ιδιαίτερα επιβλαβή ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδεικτικά, μελέτη για την παχυσαρκία, η οποία δημοσιεύτηκε πέρυσι στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, διαπίστωνε ότι ενώ η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί παχυσαρκία, εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητές της —ειδικά σε ποτά και ροφήματα που την περιέχουν— έχουν την τάση να προσθέτουν βάρος καθώς τα ζαχαρώδη τρόφιμα δεν τους δίνουν την αίσθηση της πληρότητας. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν τους ειδικούς στην αναθεώρηση των δεδομένων σχετικά με τη ζάχαρη. Σήμερα, οι ειδικοί θεωρούν σήμερα ότι το 10% είναι πολύ υψηλό ποσοστό καθώς τα κρούσματα παχυσαρκίας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επιθυμητό επίπεδο πρόσληψης ζάχαρης αφορά όλα τα σάκχαρα που είτε προστίθενται σε τρόφιμα ή είναι φυσικά παρόντα στο μέλι, το σιρόπι και τους χυμούς φρούτων, αλλά όχι όσα υπάρχουν φυσικά στα φρούτα. Ο ΠΟΥ επίσης προειδοποιεί ότι πολλά από τα σάκχαρα που καταναλώνουμε στις μέρες μας είναι κρυμμένα σε κατεργασμένα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι ένα κουτάλι κέτσαπ περιέχει περίπου ένα κουταλάκι ζάχαρης.

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και ο Οργανισμός έχει θέσει τις προτάσεις του σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

 

 

 

Πηγή: iatronea.gr

Διαβάστε επίσης

Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα αποτελούν ιδανική καλοκαιρινή τροφή και μάς δροσίζουν.  Κάποια από αυτά, ωστόσο, έχουν περισσότερη …