Home / Διατροφή / Είναι τόσο επικίνδυνες οι τοξίνες;
Είναι τόσο επικίνδυνες οι τοξίνες;

Είναι τόσο επικίνδυνες οι τοξίνες;

Το θέμα των τοξινών και η βλαβερή δράση τους στον οργανισμό μας δεν είναι κάτι καινούργιο –γι’ αυτό άλλωστε και η βιομηχανία της αποτοξίνωσης είναι τόσο ανθηρή.

Και παρότι αυτό το γνωρίζουμε, ίσως δεν ξέρουμε πώς απορροφά τις τοξίνες ο οργανισμός μας και πόσο “έξυπνες” μπορεί να είναι. Ο Alan Christianson, γιατρός με ειδίκευση στη φυσική ενδοκρινολογία και τις νόσους των αδένων τονίζει ότι τα χημικά και τα βαριά μέταλλα από τα διαλυτικά, τα πλαστικά και τα εντομοκτόνα, έχουν γίνει πια στοιχείο του περιβάλλοντός μας.

Και οι τοξίνες γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες αφού η αποβολή τους από τον οργανισμό δεν είναι και τόσο εύκολη.

Ακόμη χειρότερα, ορισμένες τοξίνες έχουν παρόμοιες χημικές ιδιότητες με σημαντικά μέταλλα που χρησιμοποιεί το σώμα μας, και μπορούν να ξεγελάσουν τον οργανισμό και να θεωρήσει πως του είναι πραγματικά απαραίτητες. Για παράδειγμα, ο μόλυβδος μοιάζει με το ασβέστιο για το σώμα μας – και έτσι καταλήγει στον ιστό των οστών.

Το αποτέλεσμα είναι πως κάποια βλαβερά μέταλλα και τοξίνες καταλαμβάνουν στον οργανισμό τη θέση που θα είχαν τα ωφέλιμα και απαραίτητα μέταλλα. Αυτό επηρεάζει τη διάδοση των νευρικών μηνυμάτων σε μοριακό επίπεδο και εξασθενεί η λειτουργία του νεύρου συστήματος. Και όταν αρχίσουν ορισμένα συστήματα να δυσλειτουργούν, επηρεάζονται με τη σειρά τους και άλλα. Αυτό σημαίνει πως δεν θα λειτουργεί σωστά η φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού και όλα αυτά έχουν συνέπειες επάνω σου.

“Υπολογίζουμε πως από το 1900 κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα πάνω από τρία εκατομμύρια νέα χημικά”, λέει ο ειδικός. “Ένα πολύ μικρό ποσοστό τους έχει μελετηθεί ωστόσο τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε πώς λειτουργούν συνδυαστικά μεταξύ τους οι τοξίνες όταν υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες μέσα στον οργανισμό”.

Ένα σοκαριστικό παράδειγμα που δίνουν οι ειδικοί είναι πως το μητρικό γάλα δεν θα έπαιρνε έγκριση για πώληση εξαιτίας των επιπέδων DDT που ανιχνεύονται συχνά σε αυτό.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα γύρω μας; Ορισμένες λύσεις θα ήταν να αποφεύγουμε την έκθεση σε παρασιτοκτόνα και να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα αν πρέπει να ψεκάσουμε τα φυτά ή τα λαχανικά μας, να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας και να μην επιβαρύνουμε το συκώτι μας -το βασικό όργανο αποτοξίνωσης του σώματος- με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά.

Πηγή: capital.gr