Γιατί είναι τόσο σημαντικό
Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας βρίσκεται σε νηστεία για πολλές ώρες. Έτσι όταν ξυπνάμε, οι απαιτήσεις σε γλυκόζη στους μυς και στον εγκέφαλο εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για κάποιο “καύσιμο”. Το πρωινό παρέχει συνεπώς την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να δώσει ώθηση στο σώμα και τον εγκέφαλο.

Επίσης, ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και ελαχιστοποιεί την υπερβολική κατανάλωση τροφής αργότερα. Οι ενήλικες και τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό τείνουν να έχουν πιο φυσιολογικό βάρος σε σχέση με τα άτομα που παραλείπουν αυτό το γεύμα.
Από τι αποτελείται ένα καλό πρωινό;

  1. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, αποφεύγοντας τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη. Προτιμήστε καλύτερα νιφάδες βρώμης.
  2. Ακολούθως, αντί για έτοιμους χυμούς φρούτων, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, στύψτε δύο φρέσκα πορτοκάλια και προσθέστε στο χυμό λίγο νερό για να μην είναι τόσο όξινος. Εναλλακτικά φάτε ένα φρούτο.
  3. Τα βραστά αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.
  4. Δώστε έμφαση στα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά: βάλτε στο πρωινό σας γάλα, γιαούρτι ή φτιάξτε smoothie.
  5. Ξηροί καρποί, μέλι, ακόμη και λίγη βραστή γαλοπούλα έχουν και αυτά τη θέση τους στο τραπέζι του πρωινού.

 

Δεν προλαβαίνετε;
Οι ειδικοί συνιστούν να μην παραλείπουμε ποτέ το πρωινό, ακόμη και όταν βιαζόμαστε. Έχετε πάντα στο ψυγείο σας μπάρες δημητριακών που τις έχετε φτιάξει μόνοι με βρώμη, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης και να πάρετε από το σπίτι ένα φρούτο ή να ετοιμάσετε ένα γρήγορο σάντουιτς.

Δώστε το καλό παράδειγμα
Το πρωινό βελτιώνει τη γενικότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και σχετίζεται με την απόδοση και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ενεργειακές απαιτήσεις. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιθανότερο να επιλέξουν την κατανάλωση πρωινού σε οικογένειες που οι ενήλικες καταναλώνουν επίσης πρωινό. Κάντε το πρωινό οικογενειακή συνήθεια και μάθετε στα παιδιά σας να μην το παραλείπουν. Επίσης κάντε υγιεινές επιλογές, βγάζοντας από το τραπέζι όσο είναι εφικτό τα κορεσμένα λιπαρά, προτιμώντας παράλληλα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά.