Categories: Διατροφή

Παχαίνει το βραδινό φαγητό;

Γνωρίζετε πιθανότατα το απόφθεγμα, “τρώγε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν βασίλισσα και δείπνο σαν ζητιάνος”. Πρόκειται για την άποψη της Adelle Davis, μιας δημοφιλούς διαιτολόγου στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70, αναφέρει η διατροφολόγος και εξειδικευμένη στη αθλητική διατροφή Dr. Pamela Peeke, M.D.

Το αν θα πάρει κανείς βάρος εξαιτίας της ώρας που τρώει το βραδινό του γεύμα είναι ένα σύνθετο ζήτημα, και δεν υπάρχει απόλυτα σωστό και απόλυτα λάθος. Από μελέτες σε ποντίκια παρατηρήθηκε αρχικά πως εκείνα που έτρωγαν το βράδυ πήραν διπλάσιο βάρος συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν τις ίδιες ποσότητες στη διάρκεια της ημέρας. Σε άλλη μελέτη οι επιστήμονες εντόπισαν πως δεν υπήρχε διαφορά στο βάρος ανεξάρτητα από την ώρα του φαγητού.

“Η επιστήμη και η πραγματικότητα συγκρούονται εδώ. Παρότι ορισμένοι επιστήμονες λένε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά, στην πραγματικότητα, είναι πολλοί οι παράγοντες που κάνουν προβληματικό το φαγητό αργά τη νύχτα” δηλώνει η Dr. Peeke. “Η ουσία είναι πως όταν οι άνθρωποι τρώνε πιο αργά, συνήθως τρώνε πιο απερίσκεπτα και μεγαλύτερη ποσότητα επειδή είναι κουρασμένοι από όλη τη μέρα”. Επίσης, όταν κάποιος τρώει πολύ το βράδυ αυτό επηρεάζει την όρεξή του το επόμενο πρωί με αποτέλεσμα να παραλείπει το πρωινό.

“Η διαδικασία αυτή απορυθμίζει τη γρελίνη, την ορμόνη της πείνας και τη λεπτίνη, την ορμόνη της όρεξης”, εξηγεί η ειδικός. Και όταν αυτές οι ορμόνες δεν λειτουργούν σωστά, απορρυθμίζεται ο φυσικός μηχανισμός της πείνας και αρχίζουμε να τρώμε ακατάστατα και περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε.
Τέλος, μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που είναι πρωινοί τύποι μπορούν να ελέγξουν πολύ περισσότερο το βάρος τους, σε αντίθετα με τους βραδινούς, που είναι ξύπνιοι πολλές ώρες της νύχτας και έχουν περισσότερες πιθανότητες να επισκεφθούν το ψυγείο.

Συμπέρασμα: Ό,τι κι αν λένε οι έρευνες, πιθανώς γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία πως όταν τρώτε συχνά και θρεπτικά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας και μειώνετε τις ποσότητες προς το βράδυ, είστε πιο κοντά στο ιδανικό σας βάρος.

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies