Categories: Πρόληψη

Χιλιάδες άνδρες, σκοτώνει κάθε χρόνο ο καρκίνος του προστάτη

Δεκάδες χιλιάδες άνδρες , σε παγκόσμιο επίπεδο, σκοτώνει κάθε χρόνο ο καρκίνος του προστάτη, καθώς  είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα!
Το 70% των ανδρών αυτών θα μπορούσε να σωθεί αν υποβαλλόταν σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο και η νόσος είχε διαγνωστεί έγκαιρα!
«Δυστυχώς παρά την εξέλιξη των διαγνωστικών μεθόδων και μέσων χιλιάδες άνδρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη, ο οποίος αν διαγνωστεί έγκαιρα είναι   ιάσιμος» αναφέρει  ο διαπρεπής χειρουργός ουρολόγος κ Βασίλης Πρωτογέρου  Επικ. Καθηγητής  της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή την ουρολογική εβδομάδα (21 με 25 Σεπτεμβρίου).
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 10% των ανδρών κάποια στιγμή θα εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ το 2,5% των ανδρών θα πεθάνουν από αυτόν.
«Η ιδιαιτερότητα του καρκίνου του προστάτη είναι ότι μπορεί να εξελιχθεί τόσο αργά ώστε να μη χρειαστεί καμία θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις  όμως και χωρίς δυστυχώς να προκαλεί ύποπτα συμπτώματα εξελίσσεται γρήγορα και απαιτεί έγκαιρη διάγνωση για να αντιμετωπισθεί όταν είναι ακόμα εντοπισμένος μόνο στον προστάτη  και δεν έχει κάνει μετάσταση .  Γι αυτό όλοι οι άνδρες άνω των 50χρονων πρέπει να ενημερώνονται και να υποβάλλονται  σε προληπτικό έλεγχο» προσθέτει ο κ Πρωτογέρου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Σύμφωνα με τους ουρολόγους ο καρκίνος του προστάτη είναι κυρίως ασυμπτωματικός. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δε θα καταλάβει καμία διαφορά στο σώμα του και στη ζωή του ενώ ο καρκίνος μέσα του θα προχωράει.
Πιο σπάνια και σε πιο προχωρημένες μορφές τα συμπτώματα που πρέπει να βάλουν κάποιον σε υποψία για καρκίνο του προστάτη είναι:

Αιματουρία
Δυσουρία (πόνος στην ούρηση)
Συχνουρία και μειωμένη ροή ούρων
Πόνο στα οστά (κυρίως διαμαρτύρονται οι ασθενείς για πόνο στη μέση τους)

«Αν κάποιος άνδρας άνω των 40χρόνων παρατηρήσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί τον ουρολόγο του» προσθέτει ο κ Πρωτογέρου και εξηγεί.
«Κι αυτό γιατί ο καρκίνος του προστάτη στα πρώτα στάδια είναι ιάσιμος».
Κυρίως όμως και επειδή είναι νόσος χωρίς συμπτώματα, ο κάθε άντρας  πάνω από τα 50 (ή 40 αν έχει συγγενή με καρκίνο προστάτη) πρέπει να υποβάλλεται σε προληπτικό αιματολογικό έλεγχο PSA (Prostate Specific Antigen-Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο), υπερηχογράφημα και ψηλάφηση προστάτη από τον Ουρολόγο του.

ΜΕΘΟΔΟΙ     ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Επειδή η πρόοδος της νόσου είναι συνήθως βραδεία, υπάρχει  μία κατηγορία ασθενών με πολύ μικρό καρκινικό φορτίο ή με μεγάλη ηλικία που μπορεί να μην κάνουν αρχικά κάποια θεραπεία αλλά να ενταχθούν σε πρόγραμμα προσεκτικής παρακολούθησης. Σε περίπτωση εξέλιξης της νόσου να τεθούν σε θεραπεία.
Όλοι οι άλλοι ασθενείς με εντοπισμένο όγκο στον προστάτη πρέπει να αντιμετωπίζονται με ριζική θεραπεία.

Ριζική προστατεκτομή: Η επέμβαση περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση του προστάτη (ανοικτή μέθοδο, λαπαροσκοπικά  ή  με ρομποτική τεχνική)
Ακτινοθεραπεία: Γίνεται εξωτερική ακτινοβόληση του προστάτη. Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα με πολύ μικρό αριθμό παρενεργειών
Βραχυθεραπεία: Ελάχιστα παρεμβατική μορφή αντιμετώπισης του καρκίνου σε αρχικά στάδια όπου ραδιενεργοί κόκκοι ιωδίου  η παλλαδίου τοποθετούνται  στον προστάτη
Ορμονοθεραπεία: Τα οιστρογόνα ελαττώνουν  την τεστοστερόνη από τους όρχεις

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΠΟΥ  ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη,  μετά από πολύχρονες επιστημονικές μελέτες, έχουν αναγνωριστεί ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου: Συγκεκριμένα οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη
Γενετικές μεταβολές, παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων
Φυλετικά και εθνικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα η μαύρη φυλή εμφανίζει πιο συχνά τη νόσο.
Διατροφικοί παράγοντες, κυρίως η παχυσαρκία

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies