Home / Υγεία / Μπορείτε να κάνετε κάτι για την υπογονιμότητα;
Μπορείτε να κάνετε κάτι για την υπογονιμότητα;

Μπορείτε να κάνετε κάτι για την υπογονιμότητα;

Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση που απασχολεί πολλά ζευγάρια στις μέρες μας και στις περισσότερες περιπτώσεις με τη βοήθεια της επιστήμης δίνονται λύσεις και επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Μέχρι να φτάσει όμως αυτή η στιγμή, είναι σημαντικό για τη γυναίκα και το ζευγάρι να γνωρίζει τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Μέχρι πρόσφατα, η ηλικία –κυρίως της γυναίκας- θεωρείτο η βασική αιτία υπογονιμότητας στο ζευγάρι. Παρότι αυτός ο παράγοντας παραμένει, η επιστήμη έχει πλέον αποδείξει πως γονιμότητα εξαρτάται επίσης από τη συνολική υγεία αλλά και διάφορες συνήθειες της καθημερινότητας της γυναίκας κυρίως αλλά και του συντρόφου της.

Οι πιο πιθανές αιτίες υπογονιμότητας
Προβλήματα  ωορρηξίας
Η έλλειψη ωορρηξίας ή οι μη τακτικές ωορρηξίες είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα γονιμότητας αφού χωρίς μια τακτική ωορρηξία είναι πιο δύσκολο να “συναντηθούν” το σπερματοζωάριο με το ωάριο και να συμβεί η γονιμοποίηση. Τα προβλήματα στην ωορρηξία συνήθως οφείλονται σε ορμονικούς λόγους και εσείς θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά εξαιτίας των ανωμαλιών στην περίοδό σας. Για να γίνει η διάγνωση, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε ορισμένες ορμονολογικές αιματολογικές εξετάσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα σας δώσει μια θεραπεία που θα ομαλοποιήσει την ωορρηξία σας.

Φράξιμο στις σάλπιγγες και προβλήματα των αναπαραγωγικών οργάνων
Τα προβλήματα στις σάλπιγγες μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονές στην περιοχή της πυέλου ή σε παλιές επεμβάσεις στην περιοχή οι οποίες μπορεί να έχουν δημιουργήσει ουλές και συμφύσεις και ο γιατρός σας θα κάνει τη διάγνωση με μια σαλπιγγογραφία -μια εξέταση που εξετάζει τη διαπερατότητα των σαλπιγγών- ή/και με ένα υπερηχογράφημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις και μόνο η σαλπιγγογραφία είναι αρκετή για να “ανοίξουν” τα προβληματικά σημεία. Αν δεν συμβεί αυτό και αν το πρόβλημα είναι πιο έντονο ίσως χρειαστεί να γίνει μια μικρή λαπαροσκοπική επέμβαση που θα το αντιμετωπίσει για να μπορεί να προχωρήσει μια εγκυμοσύνη. Η ύπαρξη ινομυωμάτων μέσα στη μήτρα μπορεί επίσης να εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι από ιστούς και μύες που συνήθως εντοπίζονται στη μήτρα. Τέλος, προηγούμενα ή υπάρχοντα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί και αυτά να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη και να αντιμετωπιστούν από το γιατρό σας τυχόν προβλήματα που δρουν ανασταλτικά.

Κακές καθημερινές συνήθειες 
Κάποιες από τις συνήθειες της καθημερινότητας μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Ποιες είναι αυτές που μπορεί να σας εμποδίζουν να μείνετε έγκυος;
•    Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη σύλληψη.
•    Ο τρόπος διατροφής παίζει επίσης ρόλο αφού η έλλειψη βασικών βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό μειώνει τις πιθανότητες για σύλληψη.
•    Το άγχος επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα προβλήματα γονιμότητας.
•    Η επαφή με τοξικά προϊόντα (ακτινοβολία, φυτοφάρμακα, διαλύτες) είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για τη συνολική σας υγεία όσο και για την γονιμότητά σας.

Πόσο συχνά;
Η συχνότητα των ερωτικών επαφών παίζει επίσης ρόλο στο αν θα μείνετε γρήγορα έγκυος. Αν έρχεστε σε επαφή με τον σύντροφό σας μόνο μερικές φορές το μήνα μειώνονται οι πιθανότητες να συναντηθούν το ωάριο και τα σπερματοζωάρια. Από την άλλη πλευρά, η καθημερινή επαφή θεωρείται κι αυτή πως δεν είναι η πιο αποτελεσματική τακτική. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ερωτική επαφή μέρα παρά μέρα στις γόνιμες μέρες και κάθε 2-3 ημέρες στις υπόλοιπες μέρες του μήνα είναι αυτή που εξασφαλίζει τις καλύτερες πιθανότητες σύλληψης.

Το επόμενο βήμα
Στην περίπτωση που με το γιατρό σας καταλήξετε πως υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας, θα χρειαστεί να κάνετε ορισμένες εξετάσεις και εσείς και ο σύντροφός σας. Ανάμεσα στις εξετάσεις που μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός είναι αιματολογικός ορμονικός έλεγχος, σπερματογράφημα, σαλπιγγογραφία. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή για να προχωρήσετε πιο εύκολα στη σύλληψη.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε επίσης

Τονώστε το σπέρμα σας… φυσικά

Τονώστε το σπέρμα σας… φυσικά

Κάποιοι από τους παρακάτω τρόπους είναι επιστημονικά εξακριβωμένοι, άλλοι όχι. Ωστόσο, κανένας δεν πρόκειται να …