Πολλά έχουν ακουστεί για τον καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες και συχνά γίνεται αντικείμενο συζητήσεων. Όμως τι απ’ όλα αυτά που ακούμε είναι αλήθεια και τι ψέμα. Στη συνέχεια ακολουθούν μια σειρά από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Μόνο οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού

Περίπου το 70% των γυναικών, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, δεν έχουν κάποιο οικογενειακό ιστορικό, που να σχετίζεται με την ασθένεια. Αλλά οι κίνδυνοι από το οικογενειακό ιστορικό είναι οι εξής: Αν ένας συγγενής πρώτου βαθμού (γονιός, αδελφός ή παιδί) είχε ή έχει καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου διπλασιάζεται. Έχοντας δύο συγγενείς πρώτου βαθμού με τη νόσο τα ποσοστά εκδήλωσης αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Ο στηθόδεσμος με μπανέλα αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης καρκίνου του μαστού

Οι ισχυρισμοί ότι οι στηθόδεσμοι με μπανέλα συμπιέζουν το λεμφικό σύστημα του μαστού, προκαλώντας τη συσσώρευση τοξινών, που ως συνέπεια προκαλούν τον καρκίνο του μαστού, έχουν ευρέως χαρακτηριστεί ως αντιεπιστημονικοί. Στην πραγματικότητα ούτε ο τύπος του στηθόδεσμου, ούτε το πόσο σφιχτά είναι τα εσώρουχά ή άλλα ρούχα έχουν καμία σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα περισσότερα εξογκώματα στο μαστό είναι καρκινικά

Περίπου το 80% των εξογκωμάτων στο στήθος των γυναικών προκαλούνται από καλοήθεις (μη καρκινικές) μεταβολές, κύστεις, ή άλλες παθήσεις. Οι γιατροί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναφέρουν τυχόν αλλαγές σε όλα, καθώς η αναγνώριση του καρκίνου του μαστού από τα πρώτα στάδια είναι σωτήρια. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή και βιοψία για να καθοριστεί εάν ένα εξόγκωμα είναι καρκινικό.

Τα εμφυτεύματα στήθους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Βέβαια, είναι πιθανό οι συνηθισμένες εξετάσεις μαστογραφίας να μην λειτουργήσουν τόσο καλά σε αυτές τις γυναίκες. Όμως, υπάρχουν οι εξετάσεις με ακτίνες Χ, οι οποίες μερικές φορές είναι απαραίτητες για να εξεταστεί πληρέστερα ο ιστός του μαστού.

Το αποσμητικό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Είναι αλήθεια πως μια μελέτη είχε ανακαλύψει ίχνη από παραβένες σε ένα μικρό δείγμα καρκινικών όγκων του μαστού. Οι παραβένες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε ορισμένα αποσμητικά και έχουν αδύναμες ιδιότητες οιστρογόνων. Παρόλα αυτά, η εν λόγω μελέτη δεν παρουσίασε καμία σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ των παραβενών και του καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες με μικρό στήθος έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του μεγέθους του στήθους και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ισχύει βέβαια πως τα πολύ μεγάλα στήθη είναι πιο δύσκολο να εξεταστούν, αυτό όμως δε σημαίνει πως μια γυναίκα με μικρό στήθος δεν μπορεί να παρουσιάσει την ασθένεια. Όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του μαστού, θα πρέπει να εξετάζονται συχνά.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί μόνο με τη μορφή εξογκωμάτων

Ένα εξόγκωμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη για καρκίνο του μαστού, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να είναι σε επιφυλακή για άλλα είδη αλλαγών, που μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου. Αυτές περιλαμβάνουν οίδημα, ερεθισμό του δέρματος, πόνος στον μαστό ή τη θηλή, σύμπτυξη της θηλής (προς τα μέσα), ξεφλούδισμα, ερυθρότητα, ή πάχυνση της θηλής ή του στήθους.

Υπέρβαρες γυναίκες κινδυνεύουν όσο και οι άλλες γυναίκες

Αν το βάρος σας καταχωρείται ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ειδικά αν είστε μετά την εμμηνόπαυση και αν αποκτήσατε τα περιττά κιλά μετέπειτα στη ζωή σας.