Home / Υγεία / Ο ρόλος του μεταβολισμού στον οργανισμό μας
Ο ρόλος του μεταβολισμού στον οργανισμό μας

Ο ρόλος του μεταβολισμού στον οργανισμό μας

Ακούμε πολλά για το μεταβολισμό, αυτός φταίει όταν παίρνουμε, αυτός είναι και το “δώρο” σε ανθρώπους που τρώνε πολύ και δεν παχαίνουν, μιλάμε για τη βασική λειτουργία του και τη μείωση του ρυθμού του. Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτή τη βασική λειτουργία του οργανισμού μας.

Τι είναι ο μεταβολισμός;
Είναι το σύνολο των θερμίδων που απαιτούνται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, την καθημερινή σωματική δραστηριότητα και τις μικροδραστηριότητες, με λίγα λόγια το ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνει κάθε άνθρωπος τη μέρα. Καθημερινά ακόμα και αν δεν κάνουμε απολύτως τίποτε ο οργανισμός μας από μόνος του θα “κάψει” θερμίδες για να διατηρήσει τις βασικές του λειτουργίες, να συνεχίσει να χτυπά η καρδιά μας, να αναπνέουμε, να λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Το σύνολο αυτών των απολύτως απαραίτητων θερμίδων λέγεται “βασικός μεταβολισμός”. Τυπικά, ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει το 60-75% του ολικού μεταβολισμού ενός ατόμου.

δίαιτα 14-09

Ο βασικός μεταβολισμός ποικίλλει εξαιρετικά ανάμεσα στα άτομα.  Ο βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος, η σύνθεση του σώματος (περιεκτικότητα σε μυς και λίπος), η ηλικία, το φύλο και οι ορμόνες. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες απ΄ ό,τι το λίπος, επομένως ένα άτομο με μεγάλη ποσότητα μυών έχει και υψηλότερο βασικό μεταβολισμό.

Ο βασικός μεταβολισμός, τέλος, φυσιολογικά μειώνεται στους ενήλικες με ρυθμό της τάξης του 2 έως 8% ανά δεκαετία ζωής και αυτό λόγω κυρίως απώλειας μυϊκής μάζας.

Τι συμβαίνει στο μεταβολισμό μας όταν χάνουμε βάρος;
Όταν χάνουμε βάρος, ο μεταβολισμός μας μειώνεται. Αυτό είναι φυσιολογικό επειδή παρατηρείται μείωση και του λίπους αλλά και των μυών στο σώμα. Η μεγάλη αξία της σωματικής δραστηριότητας κατά την απώλεια του βάρους, έγκειται στο ότι η άσκηση ελαχιστοποιεί την απώλεια της μυϊκής μάζας. Κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, το σώμα μας ανταποκρινόμενο στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων μπορεί επίσης να μειώσει το μεταβολισμό του, για να “προφυλάξει” την ενέργειά του.

Συνεπώς, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι εύκολη για τις πρώτες εβδομάδες, ενώ μπορεί να δυσκολέψει αργότερα και συχνά το βάρος σταθεροποιείται. Είναι τότε απαραίτητη η αναπροσαρμογή της τροφής. Τα καλά νέα είναι ότι μετά την απώλεια του βάρους και όταν το άτομο παραμένει σταθερό στο βάρος του, ο μεταβολισμός μπορεί να αυξηθεί ελαφρά.

Σε γενικές γραμμές, όμως, οι συχνές δίαιτες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ειδικά όσο μεγαλώνουμε, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του μεταβολισμού με συνέπεια την ευκολότερη αύξηση του σωματικού βάρους.
Η λύση είναι μια ισορροπημένη διατροφή και όχι ακραίες και στερητικές δίαιτες μαζί με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για να επαναρρυθμιστεί ο μεταβολισμός του οργανισμού.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Η πανάρχαια πρακτική που αποτελεί το κλειδί για να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου

Η πανάρχαια πρακτική που αποτελεί το κλειδί για να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου

Πάντα ψάχνουμε τρόπους να ενεργοποιήσουμε και να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας, ώστε να μην παχαίνουμε …