Βαρυσήμαντη αναπτυξιακή συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Δημόπουλου με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Φόρουμ του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Διονύσιου Φιλιώτη

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. :

Χαρίλαος Λαμπρόπουλος– Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Πατρών – Γενικός Γραμματέας EPhForT

Ιωάννης Χονδρέλης– Sr Manager Clinical Operations & Regulatory Affairs ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ ΑΕΒΕ – Ειδικός Σύμβουλος EPhForT

Στέλιος Σμπυράκης – Principal Tax Services – Deloitte Business Solutions – Σύμβουλος EPhForT

 

Εποικοδομητική και με πλήρη ατζέντα ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα  μεταξύ του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Δημόπουλου και αντιπροσωπείας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Φόρουμ (ΕPhForT) του ΕΒΕΑ κ. Διονύση Φιλιώτη, με θέμα τις διεθνείς  επενδύσεις για  διεξαγωγή κλινικών μελετών στη χώρα μας.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος – που ως γνωστόν είναι Καθηγητής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής & Πρύτανης του ΕΚΠΑ –  έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση από το Φαρμακευτικό Φόρουμ του ΕΒΕΑ.

Ο Πρόεδρος του Φόρουμ κ. Φιλιώτης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της κλινικής έρευνας για τη χώρα μας, ως βασικού μοχλού επιστημονικής και κοινωνικής προόδου και ιδιαίτερα σημαντικής επένδυσης με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία για την πραγματική οικονομία της χώρας.

Κάθε χρόνο διεθνώς καταγράφονται περισσότερες από 10.000 νέες κλινικές μελέτες και επενδύονται μόνο στην Ευρώπη περισσότερα από 35 δις ευρώ για κλινική έρευνα. Δυστυχώς, τόσο ο αριθμός των κλινικών μελετών που διεξάγονται στην χώρα μας, όσο και το ύψος των διεθνών επενδύσεων στον τομέα αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό με αποτέλεσμα  η Ελλάδα να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς Τα αίτια αυτής της κατάστασης στη χώρα μας, σχετίζονται με πλήθος αντικινήτρων στη διαδικασία έγκρισης των κλινικών μελετών, αλλά και στη δυνατότητα απορρόφησης της σχετικής επένδυσης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πολιτική βούληση για έμπρακτη στήριξη της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο κος Φιλιώτης.

Ο πρόεδρος του EPhForT , επανέλαβε, ότι χάθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες – και τώρα πολλές κλινικές μελέτες που θα μπορούσαν να γίνονται στην Ελλάδα, γίνονται σε άλλες χώρες. Μπορεί στις αρχές του 2013 να βελτιώθηκε αισθητά το θεσμικό πλαίσιο και να εξαλείφθηκαν οι υπερβολικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, ωστόσο, ήδη είχε πληγεί η αξιοπιστία της χώρας. Από το 2009 και μετά, πολλές κλινικές έρευνες, ενώ προγραμματίστηκαν για να γίνουν στην Ελλάδα, δεν προχώρησαν ποτέ και ματαιώθηκαν.

Ο κ. Φιλιώτης αναφέρθηκε και στο οικονομικό σκέλος της επένδυσης στην κλινική έρευνα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Για πολλούς, οι κλινικές έρευνες σημαίνουν ‘ζεστό’ χρήμα που έρχεται στη χώρα. Όπως είναι γνωστό, με κάθε νέα κλινική έρευνα «εισάγονται» στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ, ποσό σημαντικά μεγάλο, για τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Και αν λάβουμε υπόψη μας τους κατάλληλους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι για κάθε νέα έρευνα προκαλείται αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 500.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του Φόρουμ ανέφεραν στον Υπουργό την ανάγκη μιας νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη διαδικασία διεξαγωγής κλινικών μελετών η οποία θα συμπληρώνει τις υπάρχουσες στην κατεύθυνση της εξάλειψης της γραφειοκρατίας, καθώς και στην αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων από τα Νοσοκομεία και τους Φορείς Οικονομικής διαχείρισης των κλινικών μελετών.  Είναι απαραίτητη η δημιουργία φιλικού και ευνοϊκού πλαισίου για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, προκειμένου  να πολλαπλασιαστεί η επένδυση στην Κλινική Έρευνα ανέφερε ο κος Ι. Χονδρέλης.

Έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης κινήτρων, φορολογικών και όχι μόνο, για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας. Από τον κο Στέλιο Σμπυράκη παρουσιάστηκαν συγκριτικά στοιχεία για την πολιτική σχετικών κινήτρων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι για μια ακόμη φορά στη τελευταία θέση στην παροχή κινήτρων, ανέφερε ο κος Σμπυράκης.

O κος Χ.Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταχθούν οι δαπάνες των κλινικών μελετών στις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, και συνεπώς να εκπίπτουν φορολογικώς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.2238/1994. Η εν λόγω ρύθμιση θα προσφέρει επιπλέον κίνητρα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για να εμπλουτίσουν το ερευνητικό τους χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας, αναδεικνύοντας τη διεξαγωγή κλινικών μελετών σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.

Πρέπει λοιπόν, κατέληξε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Φόρουμ, η κλινική έρευνα να τύχει της μεγίστης προσοχής από την Πολιτεία, να δοθούν κίνητρα και να εξαλειφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies