Home / Υγεία / Ποιους τσιμπάνε τα κουνούπια;
Ποιους τσιμπάνε τα κουνούπια;

Ποιους τσιμπάνε τα κουνούπια;

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως οι οσμές του σώματος παίζουν σημαντικό ρόλο στον ποιο τσιμπάνε τα κουνούπια. Βέβαια, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη ποιες είναι οι μυρωδιές που βρίσκουν τα κουνούπια πιο ελκυστικές!

Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους; Το ρητό που έλεγαν παλιά οι μητέρες στα παιδιά τους «γιατί έχουν γλυκό αίμα» δε μοιάζει να έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα. Η πηγή των αρωματικών μιγμάτων, τα οποία παράγουν τη μυρωδιά του σώματος, είναι οι βακτηριακές αποικίες, που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα.

Αυτές βρίσκονται κυρίως σε περιοχές με υγρασία, όπως οι μασχάλες και οι περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Μελέτες έδειξαν πως οι κεραίες των κουνουπιών περιλαμβάνουν εκατοντάδες μικροσκοπικούς υποδοχείς, οι οποίοι ανιχνεύουν συγκεκριμένες οσμές. Αν και έχουν εντοπίσει δεκάδες αρωματικά μίγματα που ενεργοποιούν τις κεραίες των κουνουπιών, δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα αυτή που λειτουργεί πάνω από τις υπόλοιπες.

Μπορεί να μην έχουν βρει την νούμερο ένα μυρωδιά, αλλά έχουν ανακαλύψει αυτές που τα απωθούν. Φυσικά απωθητικά είναι το έλαιο γαρυφάλλου, το λεμόνι, ο ευκάλυπτος, το καστορέλαιο, η μέντα και η λεβάντα, τα οποία λειτουργούν ενάντια στα κουνούπια. Μελέτες έχουν δείξει πως οι οσμές σε συνδυασμό με τη ζέστη ενεργοποιούν το σύστημα ανίχνευσης των κουνουπιών.

Τα συγκεκριμένα έντομα επίσης μπορούν να εντοπίζουν τη λεία τους από μακριές αποστάσεις. Τα κουνούπια το κάνουν αυτό με το να εντοπίζουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ανθρώπινη αναπνοή. Επιπλέον, τα κουνούπια έλκονται περισσότερο από την αναπνοή ανθρώπων που έχουν καταναλώσει μπύρα ή γενικότερα αλκοόλ.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Αποτελεσματικοί τρόποι να σταματήσετε την φαγούρα από τα κουνούπια

Αποτελεσματικοί τρόποι να σταματήσετε την φαγούρα από τα κουνούπια

Μια από τις πιο συχνές και ενοχλητικές καταστάσεις του καλοκαιριού είναι η φαγούρα από το …