Θεωρείται ο “πρωταγωνιστής” των καλοκαιρινών φρούτων- και όχι άδικα. Το καρπούζι, πλούσιο σε βιταμίνες και με πολλά ενυδατικά στοιχεία, αποτελεί μια από τις καλύτερες και πιο δροσιστικές επιλογές.

Δροσιστικό, ζουμερό και κυρίως θρεπτικό, θεωρείται το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Το καρπούζι περιέχει σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% νερό, για αυτό θεωρείται και διουρητικό, ενώ παράλληλα περιέχει βιταμίνη C.

Τα οφέλη του όμως δεν σταματούν εδώ: το καρπούζι με κόκκινη σάρκα είναι σημαντική πηγή σε λυκοπένιο, αλλά και βήτα καροτίνη. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους και από καρδιακές παθήσεις. Το λυκοπένιο ειδικότερα αποτελεί μια ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση και κάλιο που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αποτελεί επιπλέον πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6 και καλή πηγή βιταμίνης Β1. Οι βιταμίνες αυτές συμμετέχουν σε διαδικασίες που δίνουν στον οργανισμό μας ενέργεια και είναι απόλυτα απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του.

Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρη δεν ξεπερνά το 6%. Ενδεικτικά, δύο φλιτζάνια καρπούζι έχουν μόνο 80 θερμίδες και δεν έχουν καθόλου λίπος ή χοληστερόλη. Είναι επίσης γεμάτο με ηλεκτρολύτες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.

Ο χυμός του καρπουζιού είναι εξίσου ωφέλιμος, καθώς μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους των μυών. Μελέτη της Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε μάλιστα πως η κατανάλωση χυμού καρπουζιού συνίσταται για τους αθλητές ή μετά από μια εξαντλητική προπόνηση, χαλαρώνοντας τους μύες, καθώς περιέχει μια φυσική ουσία, την κιτρουλίνη, που είναι ήδη συνδεδεμένη με τη βελτίωση της λειτουργίας των αρτηριών. Ο φυσικός χυμός περιέχει συστατικά που ενισχύουν την διαδικασία απομάκρυνσης του γαλακτικού οξέος από το μυϊκό σύστημα, η συσσώρευση του οποίου ευθύνεται αίσθημα πόνου ή καύσου στους μυς.

Άλλη πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Urology, έδειξε πως ο χυμός καρπουζιού έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και αναφορικά με τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς η  κιτρουλίνη, η οποία περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στο καρπούζι, είναι γνωστό ότι αυξάνει τη ροή του αίματος με τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, με τρόπο παρόμοιο με αυτό που κάνει το βιάγκρα.