Categories: Πρόληψη

Το στρες υπεύθυνο για τους πρόωρους τοκετούς

Το στρες, κατά στους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης, οδηγεί σε πρόωρο τοκετό και σε γέννηση μωρών με πολύ χαμηλό βάρος, σύμφωνα με έρευνα Πανεπιστημίου της Κίνας. Τα «ευρήματα» της μελέτης είναι λίγα, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικά.

Το ρίσκο πρόωρου τοκετού αυξάνεται σε γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά γεγονότα, ενώ βρίσκονταν στους πρώτους μήνες της κύησης. Οι πρόωρες γεννήσεις είναι στατιστικά ο συχνότερος λόγος θανάτου βρεφών στον αναπτυγμένο κόσμο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Ανχούι και σε αυτήν συμμετείχαν 1.800 έγκυες. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για την οικονομική τους κατάσταση, για τα αισθηματικά τους, για τραυματικά γεγονότα και για την σχέση τους με τους συζύγους τους. Ερωτήθηκαν για τυχόν απολύσεις ή χάσιμο περιουσιών, για διαζύγια και για απώλειες κάποιου μέλους της οικογένειας.

Σε αυτές τις γυναίκες υπήρξαν 96 (5.3%) πρόωρες γεννήσεις και 55 (3.1%) βρέφη με προβλήματα βάρους. Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς δείχνουν ότι οι μέλλουσες μητέρες με αγχωτικό τρόπο ζωής, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρους τοκετούς, ωστόσο η εν λόγω μελέτη αποδεικνύει ότι όσο νωρίτερα στην εγκυμοσύνη τους αντιμετωπίσουν στρες, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να τους συμβεί κάποιο από τα παραπάνω.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου που ασχολήθηκε με την έρευνα, συνιστά στους γυναικολόγους να λάβουν υπόψη τους το μητρικό στρες στο σχεδιασμό των προγραμμάτων παρακολούθησης των εγκύων, σύσταση όμως που δεν βρίσκει σύμφωνο το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δόκτωρ Γκόλντενμπεργκ του Πανεπιστημίου του Ντρέξελ ο οποίος, με δηλώσεις του στο Reuters Health αποκλείει να αλλάξει κάτι, εφόσον δεν υπάρχουν σαφείς και ουσιαστικές προτάσεις. «Ενώ ζητούν νέες παρεμβάσεις, δεν έκαναν τίποτα για να προχωρήσουν τη γνώση παραπέρα», ανάφερε χαρακτηριστικά. «Η συμβουλευτική και η κατ’ οίκον φροντίδα δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Θα πρέπει να βρεθούν προτάσεις που θα μειώσουν το πρόβλημα», πρόσθεσε.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea
Tags: ΣΤΡΕΣ

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies