Categories: Υγεία

Ιδρώνω πολύ, τι να κάνω; 5 τεράστια οφέλη υγείας που έχει ο ιδρώτας και tips από το δερματολόγο!

Η ζέστη και ο ιδρώτας που φέρνουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των ημερών σε έχουν εξαντλήσει. Είνα όμως ο ιδρώτας τόσο κακός ή ωφελεί την υγεία σου.

1. Ο ιδρώτας οδηγεί σε ανακούφιση του πόνου

Έχεις ποτέ παρατηρήσει ότι όταν ξοδεύεις καθιστή ένα μεγάλο μέρος της βδομάδας σου, τότε συνήθως νιώθεις τυχαίους πόνους στο σώμα σου πιο εύκολα; Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κινείσαι και δεν ιδρώνεις, άρα δεν “λαδώνεις” το σώμα σου. «Η άσκηση διεγείρει νευροχημικές οδούς στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την παραγωγή των ενδορφινών, οι οποίες δρουν ως φυσικά παυσίπονα», αναφέρει ο James Τινγκ, MD, αθλητίατρος στο Hoag Ορθοπεδικό Ινστιτούτο στο Irvine, στην Καλιφόρνια.

2. Σε βοηθάει να έχεις ένα πιο καθαρό δέρμα

«Ο ιδρώτας σπρώχνει το περιττό λάδι και τις βρωμιές μακριά από τους πόρους μας και τους βοηθάει να αναπνεύσουν και πάλι», λέει η Whitney Bowe, MD, δερματολόγος στο Briarcliff Manor της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, δεν μπορείς να στάζεις από ιδρώτα και να συνεχίζεις τις ασκήσεις σου, γιατί τότε θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς θα έχεις το νερό, το λάδι και τις βρωμιές να “μαρινάρουν” συνεχώς το πρόσωπό σου.

 

3. Σε αποτρέπει από το να αρρωστήσεις

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι όταν γυμνάζεσαι το χειμώνα, τότε δηλαδή που ξεκινάει το κρύο και οι ιώσεις, δεν αρρωσταίνεις τόσο συχνά; Υπάρχει μία επιστημονική απάντηση σε αυτό!

«Μία έρευνα του Eberhard Karls Πανεπιστημίου της Γερμανίας αναφέρει ότι ο ανθρώπινος ιδρώτας περιέχει ένα φυσικό αντιμικροβιακό πεπτίδιο, που ονομάζεται dermcidin, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμάει τα μικρόβια της φυματίωσης και άλλων επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων”, λέει η Bowe.

Δηλαδή ο ιδρώτας λειτουργεί σαν αντισηπτικό υγρό για όλο σου το σώμα!

4. Ο ιδρώτας σε κάνει χαρούμενη

Η άσκηση παράγει ενδορφίνες που μας κάνουν χαρούμενους. Άρα, ιδρώτας και ευτυχία συνδέονται στενά μεταξύ τους! Και σύμφωνα με μία έρευνα του 2009, όταν γυμνάζεσαι και ιδρώνεις μαζί με φίλους, τότε παράγονται περισσότερες ενδορφίνες σε σχέση με όταν γυμνάζεσαι μόνη σου.

 

5. Μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις πέτρες στα νεφρά

Όταν ιδρώνεις, το σώμα σου αποβάλλει αλάτι και ασβέστιο, τους βασικούς ενόχους για την εμφάνιση κάποιας πέτρας στα νεφρά. Επίσης, όταν ιδρώνεις πίνεις πολύ νερό, γεγονός που αποτελεί ακόμα έναν αποτελεσματικό τρόπο για να κρατήσεις αυτά τα δύο σε ένα χαμηλό επίπεδο στο σώμα σου.

Καλά όλα αυτά. Τι γίνεται όμως όταν ο ιδρώτας γίνεται υπερβολικός; Εμείς ζητήσαμε από το δερματολόγο Φώτη Νούλα όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις, για να μη χρειάζεται να μετράς όλες σου τις κινήσεις.

Τι συμβαίνει
Οι περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες, δηλαδή οι αδένες που ευθύνονται για την εφίδρωση, βρίσκονται στα πόδια, στις παλάμες και, φυσικά, τις μασχάλες. Εναλλαγές στη θερμοκρασία, ορμόνες, καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος, δίνουν το ερέθισμα στις νευρικές απολήξεις να ενεργοποιήσουν αυτούς τους αδένες. Ως συνέπεια, το σώμα σου παράγει ιδρώτα ο οποίος εξατμίζεται και έτσι η θερμοκρασία του επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Τι μπορείς να κάνεις για τον υπερβολικό ιδρώτα; Δες την gallery.

Ιδού τι να προσέξεις στον υπερβολικό ιδρώτα

Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες της υπερβολικής εφίδρωσης.

– Οι γονείς σου: Η υπεριδρωσία (αυτός είναι ο ιατρικός όρος για τη χρόνια, έντονη εφίδρωση) μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

– Το άγχος: Το στρες μπορεί να ενεργοποιήσει τις νευρικές απολήξεις που προκαλούν τον ιδρώτα.

– Η περίοδος: Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών κάνουν τους αδένες σου να λειτουργούν με… υπερωρίες.

– Τα πικάντικα φαγητά: Το τσίλι και τα μπαχαρικά απελευθερώνουν ισταμίνες, δηλαδή χημικές ουσίες που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του οργανισμού σου. Το σώμα, για να αντιδράσει, παράγει ιδρώτα.

 

 

 

Πηγή: shape.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies