Categories: Καρκίνος

Το ξεροψημένο κρέας προκαλεί καρκίνο

Νέα μελέτη που ανακοινώθηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αντικαρκινικής Έρευνας, δείχνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, ειδικά αν αυτό είναι ξεροψημένο, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο τρόπος μαγειρέματος δεν έχει σημασία. Είτε τηγανητό, είτε στο φούρνο, είτε στην ψησταριά, όταν το κρέας παραψηθεί, εκλύονται χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι τρεις βασικοί τύποι καρκινογόνων χημικών ουσιών, που ονομάζονται «ετεροκυκλικές αμίνες», αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου πάνω από δυόμισι φορές.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε από ειδικούς του πανεπιστημίου του Τέξας, μελετήθηκαν 1.700 άτομα για 12 χρόνια και διαπιστώθηκε πως όσοι άνθρωποι καταναλώνουν συχνά καλοψημένο κρέας, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο κρέας και μέτρια ψημένο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA όλων των συμμετεχόντων, αναζητώντας διαφορές στον τρόπο που τα άτομα μεταβολίζουν το μαγειρεμένο κρέας. Ανακάλυψαν ότι κάποια άτομα έχουν γονίδια που τους καθιστούν μέχρι και πέντε φορές πιο πιθανούς να αναπτύξουν καρκίνο, όταν τρώνε πολύ κόκκινο κρέας.

Όμως, όχι μόνο το κόκκινο κρέας, αλλά και το ψάρι ή το κοτόπουλο, όταν ήταν παρα-τηγανισμένα, ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Πάντως ειδικοί στον καρκίνο εξήγησαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όντως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies