Home / Διατροφή / Οι υγιεινές τροφές που μπορούν να…σαμποτάρουν τη δίαιτά σας
Οι υγιεινές τροφές που μπορούν να…σαμποτάρουν τη δίαιτά σας

Οι υγιεινές τροφές που μπορούν να…σαμποτάρουν τη δίαιτά σας

Το να κόψετε τις τροφές-σκουπίδια από τη διατροφή σας, αποτελεί το πρώτο βήμα για την απώλεια βάρους. Αλλά μερικές φορές και οι υγιεινές τροφές είναι εκπληκτικά υψηλές, σε λιπαρά και θερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος που, η κάθε τροφή έχει την δική της δοσολογία και πρέπει να προσέχουμε το πόσο καταναλώνουμε. Ειδικά όταν πρόκειται για φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, και σαλάτες.

Έτσι, σταματήστε τους ύπουλους σαμποτέρ της διατροφής σας και ακολουθήστε τον οδηγό μας για  να αποφύγετε τα τρόφιμα που θα σας παχύνουν. Έχουμε επίσης μαζέψει συμβουλές για ανταλλαγές τροφών, έτσι ώστε να διαλέξετε αυτό που σας εξυπηρετεί καλύτερα  και τις σωστές μερίδες σερβιρίσματος, πράγμα που καθιστά ευκολότερη την σωστή τήρηση του διατροφικού σας προγράμματος χωρίς ενοχές και άγχος.

Αβοκάντο

Αυτή η υπερ-τροφή είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, καθώς και φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λίπη που κάνουν καλό στην καρδιά. Αλλά αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, θα πρέπει να παρακολουθείτε το πόσο τρώτε. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμιδικά πυκνά. Μια μερίδα είναι περίπου το 1/5 του αβοκάντο, που αντιστοιχεί σε 50 θερμίδες, και ένα ολόκληρο αβοκάντο μπορεί να προσφέρει περισσότερες από 350 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό μπολ με guacamole, είναι κάτι περισσότερο από ένα σνακ. Στην πραγματικότητα είναι όλο και πιο κοντά σε ένα ολόκληρο γεύμα.

Κόκκινο κρασί

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού (και άλλων τύπων αλκοόλ) μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ, ορισμένες μορφές καρκίνου, ακόμη και αύξησης του σωματικού βάρους. Η λέξη κλειδί: μετριοπάθεια. Μια μερίδα κόκκινου κρασιού, είναι περίπου 130 θερμίδες.
Καταναλώστε το χωρίς ενοχές: Προσοχή στα τεράστια ποτήρια που μπορεί να σας κάνουν να καταναλώσετε περισσότερο από ό,τι σκοπεύετε. Ρίχνουμε το κρασί πρώτα σε ένα δοχείο μέτρησης, και στη συνέχεια, αφού ξέρουμε ότι η ποσότητα είναι σίγουρα σωστή, μπορούμε να το μεταφέρουμε στο ποτήρι μας.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που κρατούν την καρδιά σας υγιή, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, και φυτικές ίνες, αλλά είναι επίσης πολύ υψηλά σε θερμίδες. Το ένα τέταρτο του φλιτζανιού αμύγδαλα, για παράδειγμα, περιέχει 132 θερμίδες. Είναι πολύ εύκολο να τα φάτε με τη χούφτα, σαν ποπ-κορν και αν δεν προσέξετε θα παχύνετε.

Καταναλώστε τα χωρίς ενοχές: Μετρήστε μία μερίδα αντί να τρώτε κατ “ευθείαν από το δοχείο ή με τις χούφτες.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι απλά φυσιολογικά φρούτα που έχουν χάσει το νερό τους. Έτσι, ένα φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα, έχουν πέντε έως οκτώ φορές περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από ένα φλιτζάνι φρέσκων φρούτων. Εδώ χρειάζεται να έχουμε σωστή διάκριση: Ένα φλιτζάνι φρέσκα σταφύλια είναι 60 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδες είναι ένα επιβλητικό 460.

Καταναλώστε τα χωρίς ενοχές: Πηγαίνετε για φρέσκα φρούτα όποτε είναι δυνατόν. Χρησιμοποιήστε τα αποξηραμένα φρούτα με φειδώ ως γαρνιτούρα, όχι ως σνακ.

Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα, περιέχει πολυφαινόλες που μάχονται ασθένειες και μάλιστα έχουν συσχετισθεί με απώλεια βάρους, αν δεν τρώτε πάρα πολύ. Μια ουγγιά της μαύρης σοκολάτας έχει 155 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους, 5 από αυτά  κορεσμένα.

Καταναλώστε την χωρίς ενοχές: Σνακ για την μαύρη σοκολάτα που περιέχει ένα υψηλό ποσοστό κακάο, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο ζαχαρούχα. Να τρώτε μόνο 2-3 τετραγωνάκια κάθε φορά.

Συσκευασμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, τότε θα πρέπει να μειώσετε το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη από τη διατροφή σας, για να παραμείνετε υγιείς. Τα χωρίς γλουτένη συσκευασμένα τρόφιμα συχνά αντικαθιστούν το αλεύρι με καλαμποκάλευρο και αλεύρι από καστανό ρύζι, τα οποία έχουν περισσότερες θερμίδες.

Καταναλώστε τα χωρίς ενοχές: Είτε είστε ή όχι σε μια δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε όσο περισσότερες ολόκληρες φυσικές τροφές μπορείτε και με αυτό τον τρόπο να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

Smoothies

Τι μπορεί να πάει στραβά με ένα παγωμένο ποτήρι γεμάτο με αναμειγμένα φρούτα, λαχανικά, και πάγο; Όταν χρησιμοποιείτε συστατικά όπως η σοκολάτα, το φυστικοβούτυρο, το παγωμένο γιαούρτι, ή διάφορα αρωματισμένα σιρόπια και τα σερβίρεται σε τεράστιες κούπες, τότε θα γίνει γρήγορα ένας ύπουλος  σαμπο0τέρ της δίαιτάς σας και πηγή θερμίδων.  Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το ίδιο υγιεινό με ένα milkshake!

Καταναλώστε τα χωρίς ενοχές: Για να αποφύγετε το ποτό σας, να γίνει μια βόμβα θερμίδων, θα πρέπει να μην περιέχει τίποτα εκτός από τα νωπά ή κατεψυγμένα φρούτα της επιλογής σας, πάγο, γιαούρτι και γάλα χωρίς ζάχαρη.

Τονοσαλάτα

Μια μερίδα τόνου σε κονσέρβα με νερό, μπορεί να  έχει και  39 γραμμάρια πρωτεΐνης για μόλις 179 θερμίδες. Το πρόβλημα είναι, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν μαγιονέζα, το οποίο προσθέτει, για επιπλέον 90 θερμίδες και 10 γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά της σούπας.

Καταναλώστε τη χωρίς ενοχές: Αλλάξτε την μαγιονέζα με γιαούρτι και θα έχετε την ίδια πικάντικη γεύση για ένα μόνο μέρος των θερμίδων και του λίπους, συν μια πρόσθετη ώθηση στην πρωτεΐνη.

Ο καφές

Η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου σας από τις βλάβες που προκαλούν άνοια, και τα αντιοξειδωτικά του να αποκρούσουν ασθένειες. Αλλά αν παραγγείλετε ένα μεγάλο latte με πλήρες γάλα, θα πιείτε μέχρι και 300 θερμίδες και 15 γραμμάρια λίπους.

Καταναλώστε τον χωρίς ενοχές: Πιείτε το σκέτο, για να κόψετε 5 θερμίδες. Προσθέστε  λίγο γάλα (χωρίς λιπαρά) και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για μόλις 30 επιπλέον θερμίδες.

Γιαούρτι

Ένα δοχείο γιαούρτι περιέχει μόλις 100 θερμίδες και παρέχει μία καλή δόση ασβεστίου για την οικοδόμηση των οστών. Αλλά ένα μικρό φλιτζάνι γιαουρτιού που έρχεται με φρούτα στον πάτο, μπορεί να περιέχει μέχρι και 150 θερμίδες και 26 γραμμάρια ζάχαρη.

Καταναλώστε το χωρίς ενοχές: Αγοράστε το απλό, χωρίς λιπαρά γιαούρτι και προσθέστε γλυκά με φρέσκα φρούτα και μέλι. Το χωρίς λιπαρά ελληνικό γιαούρτι είναι ακόμα καλύτερο, καθώς έχει λιγότερη ζάχαρη, αλλά περιέχει διπλή πρωτεΐνη για να σας κρατήσει ικανοποιημένους.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις καλοκαιρινές τροφές που ξεφουσκώνουν

Τέσσερις καλοκαιρινές τροφές που ξεφουσκώνουν

Μια από τις καταστάσεις που εμφανίζονται στον οργανισμό πιο συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι …