Μια διατροφή κατά του καρκίνου είναι μια σημαντική στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να αποκτήσετε την νόσο. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει, για παράδειγμα, να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και να τρώτε τη σωστή ποσότητα τροφής για να μείνετε σε ένα υγιές βάρος. Επιπλέον, οι ερευνητές βρίσκουν ότι ορισμένες τροφές μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την προστασία σας από τον καρκίνο. Κάντε χώρο στη διατροφή σας για τα ακόλουθα τρόφιμα και ποτά για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Σκόρδο

Αρκετές μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που τρώνε περισσότερο σκόρδο είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διάφορα είδη καρκίνου, ιδιαίτερα σε πεπτικά όργανα όπως του οισοφάγου, του στομάχου, και του παχέος εντέρου. Συστατικά στους πικάντικους βολβούς μπορεί να κρατήσει τις καρκινογόνες ουσίες στο σώμα σας από την εργασία, ή μπορεί να συγκρατήσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο ακριβώς θα πρέπει να τρώτε για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα, σίγουρα είναι χρήσιμη.

Μούρα

Ως ένα γευστικό κέρασμα, τα μούρα είναι δύσκολο να αγνοηθούν.  Τα ζουμερά φρούτα του είναι μία από τις καλύτερες τροφές για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τα μούρα περιέχουν ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά, που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσουν μια διαδικασία που συμβαίνει φυσικά στο σώμα, που δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα σας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν να συγκρατηθεί εξάπλωση του των καρκινικών κυττάρων. Έτσι, ως μέρος της διατροφής, πάρτε μια χούφτα, βατόμουρα, φράουλες, ή οποιοδήποτε άλλο από τα αγαπημένα σας μούρα.

Ντομάτες

Ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ανδρών από τον καρκίνο του προστάτη. Αυτές οι πολύτιμες και ζουμερές κόκκινες σφαίρες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του DNA στα κύτταρα σας από τη ζημία που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Οι ντομάτες περιέχουν μια ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ενός αποτελεσματικού αντιοξειδωτικού που ονομάζεται λυκοπένιο. Το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει το λυκοπένιο καλύτερα από τα επεξεργασμένα τρόφιμα ντομάτας, όπως η σάλτσα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα μαρινάρα θα μπορούσε να είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο της ασθένειας αυτής.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά – η ομάδα που περιέχει το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και άλλα,  μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την προστασία σας από τον καρκίνο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα συστατικά σε αυτά τα λαχανικά μπορεί να σας προστατεύσουν από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν το DNA των κυττάρων σας. Μπορούν επίσης να σας προστατεύσουν από τον καρκίνο που προκαλούν τα χημικά προϊόντα, να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων, και να οδηγήσει τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν. Είναι ένα νόστιμο και υγιεινό τρόφιμο  στην δίαιτα ενάντια στον καρκίνο.

Πράσινο Τσάι

Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου με μια ποικιλία τρόπων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των ελεύθερων ριζών από την καταστροφή των κυττάρων. Εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι κατεχίνες στο τσάι μπορεί να συρρικνώσουν τους όγκους και να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μερικές – αλλά όχι όλες – τοι μελέτες σε ανθρώπους έχουν επίσης συνδέσει την κατανάλωση τσαγιού με τον χαμηλότερο κίνδυνο του καρκίνου. Τόσο το πράσινο, όσο και το μαύρο τσάι περιέχουν κατεχίνες, αλλά θα πάρετε περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι, έτσι μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε  ένα φλιτζάνι ή περισσότερα στη διατροφή κατά του καρκίνου.

Ολόκληροι κόκκοι

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν πολλά συστατικά που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων και ινών και αντιοξειδωτικών. Μια μεγάλη μελέτη που περιλαμβάνει σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρήκαν ότι η κατανάλωση περισσότερων δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, που τους καθιστά μια κορυφαία αντικείμενο στην κατηγορία των τροφίμων για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πλιγούρι βρώμης, το κριθάρι, καστανό ρύζι, και ολικής αλέσεως ψωμί και τα ζυμαρικά είναι όλα τα παραδείγματα των δημητριακά ολικής αλέσεως.

Κουρκουμάς

Αυτό το πορτοκαλί χρώμα μπαχαρικό, μια βάση στην ινδική κάρι, περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται κουρκουμίνη (δεν είναι το ίδιο όπως το κύμινο), που μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η κουρκουμίνη μπορεί να αναστείλει ορισμένα είδη καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακές μελέτες και να επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου ή να συρρικνωθεί όγκους σε ορισμένα ζώα. Turmeric είναι εύκολο να το βρείτε στα παντοπωλεία, και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μια ποικιλία συνταγών.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι είναι καλές πηγές των αντιοξειδωτικών βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη. Θα βρείτε επίσης αυτές τις θρεπτικές ουσίες στα λαχανικά που είναι πιο παραδοσιακά τρώγονται μαγειρεμένα, όπως λάχανο, χόρτα μουστάρδα, και το κατσαρό λάχανο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, μερικές μελέτες εργαστήριο έχουν διαπιστώσει ότι τα χημικά σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη ορισμένων ειδών καρκινικών κυττάρων

Σταφύλια

Το δέρμα των κόκκινων σταφυλιών είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή του αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Ο χυμός σταφυλιών και το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης αυτό το αντιοξειδωτικό. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι χρήσιμη στη συγκράτηση του καρκίνου από την αρχή ή της διασποράς του. Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι περιορίζει την ανάπτυξη πολλών ειδών καρκινικών κυττάρων.  Οι  άνδρες, που πίνουν μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού,  έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Φασόλια

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά και άλλα φυτικά τρόφιμα έχουν αναγνωριστεί ως καλές πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά τα φασόλια, συχνά και άδικα μάλιστα μένουν έξω από αυτήν την κατηγορία. Μερικά φασόλια, ιδιαίτερα τα pinto και  τα κόκκινα φασόλια, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας κατά του καρκίνου. Τα φασόλια περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, και είναι  μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.