Categories: Διατροφή

Πόση ζάχαρη καταναλώνουμε;

Οι τρέχουσες συστάσεις αναφέρουν ότι στις συνολικές θερμίδες που καταναλώνει ένα άτομο ημερησίως, τα πρόσθετα ζάχαρα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 11%, ή το 10% εάν λάβουμε υπόψη και την κατανάλωση αλκοόλ. Επιστήμονες συνέστησαν φέτος την μείωση κατά το ήμισυ της πρόσθετης ζάχαρης που θα πρέπει να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση.

Υπάρχει έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τον ρόλο της πρόσθετης ζάχαρης στην συμβουλή του φαινομένου της παχυσαρκίας. Επιστήμονες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησαν φέτος την μείωση κατά το ήμισυ της πρόσθετης ζάχαρης που θα πρέπει να καταναλώνουν τα άτομα σε ημερήσια βάση.  Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρότεινε ότι θα πρέπει οι ημερήσιες θερμίδες από τα γλυκά σκευάσματα να μην ξεπερνούν το 5%. Ωστόσο, το να υπολογίσουμε το πόσο ζάχαρη τρώμε, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.

Ποιές είναι οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες; Η ζάχαρη είναι ζάχαρη – σωστά; Όχι ακριβώς. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν μια κακή άποψη σχετικά με τα πρόσθετα σάκχαρα στα μεταποιημένα τρόφιμα, εντούτοις υποστηρίζουν ότι η φυσική γλυκύτητα στο γάλα και στα φρούτα είναι σε μεγάλο βαθμό ακίνδυνη, με εξαίρεση τους χυμούς.

Οι τρέχουσες συστάσεις αναφέρουν ότι στις συνολικές θερμίδες που καταναλώνει ένα άτομο ημερησίως, τα πρόσθετα ζάχαρα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 11%, ή το 10% εάν λάβουμε υπόψη και την κατανάλωση αλκοόλ.  Αυτό συνεπάγεται σε 50γρ σάκχαρα για μια γυναίκα και 70γρ για έναν άνδρα, ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είναι. Και αυτό είναι το επίπεδο το οποίο μόλις μειώθηκε κατά το ήμισυ σε μια έκθεση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Διατροφή στο ΗΒ.

Κοιτώντας όμως στην ετικέτα ενός πακέτου τροφίμων θα δείτε μια οδηγία σχετικά με την ποσότητα για το σύνολο των σακχάρων – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που υπάρχουν εκ φύσεως σε φρούτα και άλλα συστατικά.

Παρόλο που δεν υπάρχουν κυβερνητικές κατευθυντήριες οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο για το σύνολο των σακχάρων, ο αριθμός των 90γρ ημερησίως χρησιμοποιείται ως γενικός κανόνας στις ετικέτες τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα 90γρ αντιστοιχούν σε περισσότερα από 22 μικρά (4γρ) κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης.

Μερικές περιεκτικότητες σε σάκχαρα είναι εύκολο να υπολογιστούν: ένα κουτάκι Coca – Cola ή Pepsi των 330ml περιέχει 35γρ – ή σχεδόν εννέα (9) κουταλάκια του γλυκού σάκχαρα, εάν προστεθούν όλα μαζί. Αλλά ένα έτοιμο γεύμα κοτόπουλου με γλυκόξινη σάλτσα περιέχει επίσης περισσότερα από 22γρ ή 51/2 κουταλάκια του γλυκού σάκχαρα, μερικά από τα οποία βρίσκονται από τη φύση τους στον ανανά.

“Είναι σχεδόν αδύνατο για τους ανθρώπους να υπολογίζουν πόσα πρόσθετα σάκχαρα καταναλώνουν,” υποστηρίζει η διατροφολόγος Katharine Jenner, της ομάδας εκστρατείας «Δράση για τη Ζάχαρη».

Πόση ζάχαρη καταναλώνουμε; Όλοι οι μέθοδοι αξιολόγησης της πρόσληψης τροφής ενός πληθυσμού έχουν τους περιορισμούς τους. Οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να διατηρήσει μια διατροφή, γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να θυμηθεί κάθε μπουκιά που καταναλώνει: Από τα μπισκότα του γραφείου μέχρι και από το φαγητό που αφήνουν τα παιδιά.

Ωστόσο, η Εθνική Μελέτη για τη Δίαιτα και τη Διατροφή είναι η πιο ολοκληρωμένη σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελευταία έκθεση της διαπίστωσε ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες καταναλώνουν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα (γνωστά με τον τεχνικό όρο μη γαλακτικά εξωγενή σάκχαρα) σε σχέση με το προτεινόμενο επίπεδο του 11%, με τα παιδιά να το ξεπερνούν στο μεγαλύτερο βαθμό. Τα νεαρά άτομα 11 – 18 ετών λαμβάνουν την περισσότερη από την καθημερινή τους ενέργεια από γλυκά σκευάσματα, σε ποσοστό περισσότερο από 15%. Στους ενήλικες τα ποσοστά είναι πιο ελεγχόμενα, λίγο πάνω από το 11%.

Από πού λοιπόν προσλαμβάνουμε τη ζάχαρη; Τα αναψυκτικά είναι η μεγαλύτερη πηγή πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων για τους νέους, όπου στα αγόρια ηλικίας 11 – 18 ετών φτάνει το ποσοστό του 42%. Τα γλυκά, σοκολάτες και οι μαρμελάδες ακολουθούν με 19 – 22% ενώ τα μικρότερα παιδιά λαμβάνουν επίσης ένα μεγάλο ποσοστό ζάχαρης από τα δημητριακά  – συμπεριλαμβανομένων των κέικ και των μπισκότων – και τα ποτά, μεταξύ των οποίων και οι χυμοί φρούτων. Στους ενήλικες 19 – 64 ετών, οι κύριες πηγές πρόσληψης είναι τα γλυκίσματα, οι μαρμελάδες, τα αναψυκτικά και τα δημητριακά. Το αλκοόλ προσθέτει ένα ακόμη 10%.

Οι επιπτώσεις στην υγεία. Οι επιστήμονες ακόμη ερευνούν κατά πόσο υπάρχει άμεση αιτιολογική σχέση μεταξύ υψηλής πρόσληψης ζάχαρης και απόκτηση βάρους, διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και άλλων νοσημάτων. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι καταναλώνοντας πάρα πολλές θερμίδες χωρίς φυσική άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία – και η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άλλες παθογόνες καταστάσεις.

Πηγήwww.bbc.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea
Tags: ΖΑΧΑΡΗ

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies