Categories: Ψυχολογία

Οι αγκαλιές βοηθούν στην προστασία από το στρες και τις μολύνσεις

Αντί για ένα μήλο, θα μπορούσε μια αγκαλιά την ημέρα, το γιατρό να κάνει πέρα;

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο απίθανο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Psychological Science,  οι ερευνητές εξέτασαν αν οι αγκαλιές λειτουργούν ως μια μορφή κοινωνικής στήριξης, προστατεύοντας τους ανθρώπους που έχουν στρες από το να αρρωσταίνουν. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη και οι πιο συχνές αγκαλιές προστάτευαν τα άτομα από την αυξημένη ευαισθησία σε μολύνσεις που σχετίζονται με το στρες, ενώ οδηγούσαν σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Ο καθηγητής Sheldon Cohen και η ομάδα του επέλεξαν να μελετήσουν το αγκάλιασμα ως  ένα παράδειγμα κοινωνικής υποστήριξης, διότι οι αγκαλιές είναι συνήθως ένας δείκτης πιο φιλικής και στενής σχέσης με ένα άλλο άτομο. “Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν διαρκείς συγκρούσεις με τους άλλους είναι λιγότερο ικανοί να  αντιμετωπίσουν τους ιούς του κρυολογήματος. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα άτομα που αναφέρουν ότι έχουν κοινωνική στήριξη προστατεύονται εν μέρει από τις επιπτώσεις του στρες σε ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος», δήλωσε ο Cohen . “Εξετάσαμε αν η αντίληψη κοινωνικής στήριξης είναι εξίσου αποτελεσματική στο να μας προστατεύει από την ευαλωτότητα που προκαλείται από το άγχος, και επίσης, εάν το να παίρνουμε αγκαλιές μπορεί να εξηγεί εν μέρει αυτά τα συναισθήματα υποστήριξης και τα ίδια να προστατεύουν ένα άτομο ενάντια στις λοιμώξεις.”

Σε 404 υγιείς ενήλικες, η αντιλαμβανόμενη υποστήριξη αξιολογήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου, ενώ οι συχνότητες που αφορούσαν τις διαπροσωπικές συγκρούσεις και τις αγκαλιές προέκυψαν από τηλεφωνικές συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε 14 συνεχόμενα απογεύματα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες σκόπιμα εκτέθηκαν στον ιό  κοινού κρυολογήματος και τέθηκαν υπό παρακολούθηση σε καραντίνα για να εκτιμηθεί η λοίμωξη και τα σημάδια της αρρώστιας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντιλαμβανόμενη κοινωνική στήριξη μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης που σχετίζεται με τη βίωση συγκρούσεων. Οι αγκαλιές ήταν υπεύθυνες για το ένα τρίτο της προστατευτικής επίδρασης της κοινωνικής υποστήριξης. Μεταξύ των συμμετεχόντων που μολύνθηκαν, τόσο η μεγαλύτερη αντιληπτή κοινωνική στήριξη όσο και οι πιο συχνές αγκαλιές  οδήγησαν σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, είτε βίωναν είτε όχι συγκρούσεις.

“Αυτό δείχνει ότι το να σε αγκαλιάζει ένα έμπιστο πρόσωπο μπορεί να λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μετάδοση στήριξης και ότι η αύξηση της συχνότητας του αγκαλιάσματος μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των επιβλαβών επιδράσεων του στρες», δήλωσε ο καθηγητής Cohen. «Η προφανής προστατευτική επίδραση της αγκαλιάς μπορεί να αποδοθεί στην ίδια τη φυσική επαφή ή στο ότι το αγκάλιασμα είναι ένας δείκτης υποστήριξης και οικειότητας”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “”Είτε έτσι είτε αλλιώς, όσοι λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές είναι κάπως πιο προστατευμένοι από τις μολύνσεις».

Πηγή: Carnegie Mellon University. “Hugs help protect against stress, infection, say researchers.” ScienceDaily. ScienceDaily.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies