Categories: Υγεία

Νέα έρευνα: Το διατροφικό ντουέτο που προλαμβάνει έμφραγμα και καρκίνο

Ένα μήλο την ημέρα δεν αρκεί για να κάνουμε το γιατρό πέρα, όπως αποδείχθηκε άλλωστε πρόσφατα στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες.

Αν όμως συνδυάσουμε το φρούτο με ένα απολαυστικό και υγιεινό ρόφημα ίσως επιτύχουμε πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας των Τροφίμων (IFR) διαπίστωσαν ότι ένα μήλο σε συνδυασμό με ένα φλιτζάνι τσάι είναι το δυναμικό ντουέτο που θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι σε χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research παρουσιάζει αναλυτικά πώς το μήλο και το τσάι «συνεργάζονται» για να προστατεύσουν τον οργανισμό μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν σημαντική ποσότητα μιας ομάδας ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες. Πολυφαινόλες παρέχει και το τσάι. Όταν καταναλώνουμε μήλο και τσάι, ο μοναδικός συνδυασμός από τις πολυφαινόλες που παρέχουν μπορεί να μπλοκάρει τη δράση ενός μορίου που ονομάζεται VEGF. Το μόριο VEGF προωθεί το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση), διαδικασία που συμβάλλει στην εξάπλωση του καρκίνου. Η αγγειογένεση παίζει επίσης ρόλο στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) και τη ρήξη των αθηροσκληρωματικών πλακών, διαδικασίες που οδηγούν στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο πλαίσιο της δοκιμής που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, εξέτασαν την επίδραση που έχουν οι πολυφαινόλες του μήλου και του τσαγιού σε ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία και διαπίστωσαν ότι ακόμη και σε μικρές δόσεις οι πολυφαινόλες απενεργοποιούν πλήρως το μόριο VEGF. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο χάρη σε πολυφαινόλες από συγκεκριμένες τροφές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι πολυφαινόλες ενεργοποιούν ένα ένζυμο που βοηθά στην παραγωγή οξειδίου του αζώτου στο αίμα, το οποίο συμβάλλει στη διαστολή των αγγείων και προλαμβάνει τις βλάβες στα αγγεία.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα και τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν.

 

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies