Home / Υγεία / Τι έδειξε μεγάλη έρευνα για τη μνήμη ανδρών και γυναικών όσο μεγαλώνουμε
Τι έδειξε μεγάλη έρευνα για τη μνήμη ανδρών και γυναικών όσο μεγαλώνουμε

Τι έδειξε μεγάλη έρευνα για τη μνήμη ανδρών και γυναικών όσο μεγαλώνουμε

Επιστήμονες από την κλινική Mayo πραγματοποίησαν έρευνα για να αξιολογήσουν το επίπεδο της μνήμης σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και την γενικότερη υγεία του εγκεφάλου τους, καθώς γερνούν.

Συγκεκριμένα μέτρησαν την απόδοση της μνήμης, τη δομή του εγκεφάλου (σύμφωνα με το μέγεθος του ιππόκαμπου) και την παρουσία πλακών αμυλοειδούς στον εγκεφάλου, που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer. Για αυτούς τους σκοπούς εστίασαν στην επίδραση του γονιδίου “APOE ε4”.

Πρόκειται για ένα γονίδιο το οποίο είναι παράγοντας κινδύνου για την πρώιμη έναρξη του Alzheimer, ενώ πολλοί ειδικοί έχουν επίσης συσχετίσει την παρουσία του συγκεκριμένου γονιδίου και της εμφάνισης πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο με τη γνωστική εξασθένηση και την μειωμένη απόδοση της μνήμης.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.246 συμμετεχόντων ηλικίας 30-95 ετών, που δεν είχαν συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης.

Διαπίστωσαν ότι η συνολική μνήμη φαίνεται να επιδεινώνεται από την ηλικία των 30 ετών και μετά. Παράλληλα, από αυτή την ηλικία και μετά μειώθηκε και το μέγεθος του ιππόκαμπου, με τη μείωση αυτή να αυξάνεται κατακόρυφα από την ηλικία των 70 ετών και άνω.

Το μέσο ποσό της συσσώρευσης του αμυλοειδούς ήταν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι την ηλικία των 70 ετών, αλλά από εκεί και μετά αυξανόταν δραματικά. Τέλος, οι φορείς του γονιδίου APOE ε4 είχαν μεγαλύτερη μέση συσσώρευση αμυλοειδούς από τους μη φορείς από την ηλικία των 70 και μετά.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είχαν χειρότερη μνήμη από ό,τι οι γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών, αλλά και μικρότερο μέγεθος ιππόκαμπου από ό,τι οι γυναίκες στα 60 έτη. Αυτές οι μετρήσεις δεν επηρεάστηκαν από το αν οι συμμετέχοντες ήταν φορείς του γονιδίου APOE ε4 σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

Πώς οι ιοί του έρπη συνδέονται με το Αλτσχάιμερ

Πώς οι ιοί του έρπη συνδέονται με το Αλτσχάιμερ

Ρόλο στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι πιθανό να παίζουν οι ιοί του έρπη, θεωρία …